Medicul veterinar de la adăpostul Primăriei din Oradea, judecat pentru cruzime

Data publicării:
caini6

Rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea dezvăluie felul în care erau trataţi câinii în adăpostul „Grivei". Anchetatorii vorbesc despre nepăsarea fostului administrator al adăpostului, care ar fi închis ochii la practicile medicului veterinar.

În rechizitoriul procurorilor se menţionează că medicul Adăpostului de câini „Grivei" ar fi făcut operaţii de eutanasiere în condiţii improprii, în spatele cabinetului medical. Mai mult, el ar fi folosit şi o substanţă interzisă, sulfat de magneziu.

Anchetatorii spun că au fost administrate câinilor şi substanţe permise, dar cantităţile mici folosite au dus la o agonie prelungită a animalelor.

„O altă modalitate prin care s-au realizat actele de cruzime: injectarea în zona intracardiacă a substanţelor şi nu în zona intravenoasă, cum trebuia să se întâmple", explică Cristian Butaci - purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

Voluntarii de la adăpostul de câini, citaţi acum ca martori în proces, vorbesc despre situaţii cumplite: animale care se mâncau între ele, operaţii care se infectau ori punerea în acelaşi ţarc a masculilor şi a femelelor cu pui.

„Un căţel şi de talie mare sau matur, este în agonie, nu mai poţi să îl salvezi, este eutanasiat. Ori lor nu li s-a făcut acest lucru, erau lasăţi să moară singuri", spune Ana Chiperi, martor.

„Am văzut câini care aveau râie şi erau cu câini sănătoşi. Sau câini cu răni - îi vedeam la o săptămână în acelaşi ţarc, cu aceleaşi răni sau cu alte răni, pentru că animalul rănit este atacat de câinii sănătoşi", a povestit Mirela Pamfil, martor.

Dosarul celor doi angajaţi ai adăpostului de câini este acum pe masa magistraţilor Judecătoriei Oradea.
Acesta este primul proces de cruzime faţă de animale din Bihor. Problemele au fost sesizate pentru prima dată în 2012, după ce Primăria Oradea a preluat adăpostul de la un ONG. Voluntarii i-au acuzat încă de la început pe cei care se ocupau de câini de nepăsare şi rele tratamente.

reporter: Laura Breb
operator: Gabor Szilagyi
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri