Sari la conținut
News Alert

Mediere în loc de proces. 30 de infracțiuni din Codul Penal pot fi iertate la mediator

"Am avut o altercație cu niște băieți… Venind poliția, făcând dosare, treburi, minuni… Am avut un prieten care, cunoscându-l pe domnul mediator, am încercat să povestim, să... așa, și s-a rezolvat cu treaba bună. Ne-am înțeles, ne-am împăcat. I-am dat o sumă de bani și ne-am împăcat."

Andrei a fost implicat acum opt luni într-o altercaţie, într-un bar din Baia Mare. Ca să nu ajungă în faţa unui judecător, el a apelat la un mediator.

"Au ajuns la o înțelegere în așa fel încât dosarul penal care urma să se întocmească în urma săvârșirii faptei penale, probabil, de lovire și alte violențe nu a mai avut loc. Ce-ar fi riscat?! Sigur, prezumtivul făptuitor, respectiv cel care a solicitat medierea, ar fi riscat o pedeapsă cu închisoarea între 3 și 7 ani", susţine Cătălin Aurelian Negreanu, mediator.

Un deznodământ care a stârnit reacţii diferite din partea oamenilor.

"Dacă victima crede ca e bine să se împace… e la latitudinea dânsei."

"Dacă plătește… dacă se împacă și cu victima… e și mai bine!"

"Nu e bine. De ce? Păi, să nu facă mai multe infracțiuni, nu?!"

30 de infracțiuni prevăzute în Codul Penal, printre care și cea de lovire și alte violențe, nu vor apărea niciodată în cazierul făptuitorului, dacă părțile implicate ajung la un acord de mediere. Dacă, până nu demult, victima asista ca un simplu spectator la proces, acum "victima devine importantă, devine în centrul atenției pentru că la mâna ei, la latitudinea ei, stă a se împăca ori a nu se împăca cu infractorul", spun mediatorii.

"Această posibilitate de a se împăca învinuitul cu victima este una dintre căile cele mai facile care se acordă ambelor părți. Pot să spun că este vorba de acea reacție win-win, în care ambele părți câștigă", explică Bianca Marta Pintea, jurist-mediator.

Medierea înseamnă mai puţine dosare de soluţionat pentru procurori şi judecători, dar şi o economie pentru stat, care cheltuieşte 3.200 de lei pe lună pentru un singur deţinut. Conform ultimelor statistici oficiale, în jur de 600 de cazuri de infracţiuni sunt soluţionate în fiecare an prin mediere.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa