Sari la conținut

Meseriile viitorului. În Bihor cele mai căutate specializări sunt în domeniul mecanic și al gastronomiei

Mihai Cristian Csillag a absolvit Colegiul Tehnic "Mihai Viteazu" din Oradea, specializarea tehnician în gastronomie. S-a angajat imediat după terminarea cursurilor și a lucrat timp de mai mulţi ani în restaurante și hoteluri. A fost remarcat de angajatori şi la doar 21 de ani a ajuns managerul unui local care promovează un regim alimentar sănătos bazat pe salate.

"A fost foarte ușor să îmi găsesc un loc de muncă. Chiar am fost căutat. De obicei, elevii din școlile profesionale sunt recrutați de oamenii din restaurante. Prima dată trebuie să mergi să faci practică și după ce faci practică două săptămâni sunt șanse să te și angajeze", spune Mihai.

Un asemenea traseu profesional își doresc și tinerii care s-au înscris la cursurile de gastronomie oferite de școliile din județ.

"În perioada vacanțelor pot să lucreze pe de-o parte. Pe de altă parte există foarte multe locuri de muncă, cel puțin în Oradea și în împrejurimi", explică Ruben Filimon, directorul Colegiului Tehnic "Mihai Viteazu" din Oradea.

Și nu e singura specializare unde s-a înregistrat cea mai mare concurență, în acest an, în Oradea.

"La noi cea mai căutată specializare a fost în domeniul mecanic, la mecanici auto. După aceea pe locul doi este tot în domeniul mecanic, tot o clasă de operatori la mașini cu comandă numerică", a precizat Omer Ismet, directorul Colegiului Tehnic "Traian Vuia".

În Bihor, pentru următorul an şcolar s-au înfiinţat cu zece clase mai multe decât în cel precedent, care vor asigura 1260 de locuri. În Oradea, jumătate dintre acestea sunt disponibile pentru absolvenţii de opt clase.

Reporter: Diana Grad
Operator: Tiberiu Catrișcău

Pe aceeași temă