Meșteșuguri arhaice prezentate în Cetatea din Oradea

Data actualizării: Data publicării:
mestesuguri Cetate

Zeci de meşteri artizani din toată ţara şi-au etalat măiestria la Festivalul Medieval al Cetăţii Oradea. Le-au arătat curioşilor cum se poate lucra cu unelte vechi de un secol şi cu metode păstrate din strămoşi. Creaţiile lor au stârnit interesul vizitatorilor care au aflat, de exemplu, că opincile unui meşter au ajuns chiar la prinţul Charles ori la preşedintele Franţei.

Alexandru Ilinca are 65 de ani și a învățat să confecționeze opinci de la tatăl său.

„Eu o fac din respect față de tradițiile românești și de strămoșii noștri și de taica-meu, că la noi în comunitate, eu sunt din comuna Orlești, județul Vâlcea, taică-meu făcea cele mai frumoase opinci”, susţine meşterul.

Alexandru Ilinca mai confecționează tolbe și brâie din piele sau căciuli din lână. Însă cel mai cunoscut este pentru opincile sale care au ajuns inclusiv la șefi de stat.

„La București i-am oferit Prințului Charles, că i-am făcut primirea la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”. Tot la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” domnului Emanuel Macron i-am oferit, atât lui, cât și soției dânsului și au fost foarte sensibili la tradițiile românești”, şi-a amintit bărbatul.

Creaţiile meşterului au stârnit interesul celor veniţi, în weekend, în Cetatea din Oradea.

„Este chiar lăudabil faptul că oamenii păstrează tradițiile, că au curajul să continue ceea ce, să continue obiceiurile vechi, tradițiile să le păstreze”, spune un băiat.

„Vom merge la o nuntă câmpenească, undeva lângă Cluj, și atunci m-am gândit că tolba va fi potrivită ținutei la care m-am gândit să o port”, a explicat o doamnă.

Ida Pazman a învățat să toarcă lână acum 25 de ani, iar instrumentele cu care lucrează le are în familie de peste 150 de ani: „Roata de tors, asta, se folosește cam de 500 de ani. Războiul pe care îl am înăuntru în atelier e cioplit pe spate că a fost făcut în 1862.”

Din lână ţese apoi covoare, pături sau haine.

„A fost un hobby, în familia mea nimeni nu a țesut. Am învățat de una singură de pe internet, din cărți. Este o ocupație care necesită foarte mult timp, câștigul se lasă așteptat”, susţine Katalin Kovacs.

Vizitatorii Festivalului Medieval al Cetății Oradea au fost invitaţi să participe la ateliere meșteșugărești. Festivalul a găzduit 30 de meșteri artizani.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri