Micile afaceri, dezvoltate pe bani proprii. Patronii de întreprinderi mici şi mijlocii au şanse minime să primească un credit bancar

Data publicării:
imm

O anchetă realizată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România a demonstrat că şansele ca aceste firme să obţină un împrumut bancar sunt minime. Condiţiile de creditare sunt foarte aspre, iar garanţiile sunt considerate nejustificat de mari.

"De obicei, băncile cer 120-150% garanţii faţă de creditul pe care l-ai solicitat. Preşedintele Asociaţiei Băncilor s-a exprimat că băncile din România merg după un model de business, ele nu sunt obligate să susţină economia românească, iar IMM-urile să meargă să ceară bani de la stat", susține Ioan Mintaş, prim-vicepreşedintele Consiliului Naţional al IMM din România 

Stat care nu are sumele necesare şi, la rândul său, se împrumută de la aceleaşi bănci. Aşa că majoritatea micilor afaceri a rămas cu alternativa autofinanţării. Patronii obţin banii necesari din vânzarea proprietăţilor ori a bunurilor, prin accesarea fondurilor europene ori reinvestirea profitului. La ultima variantă a apelat şi Lorant Koteles, care şi-a înfiinţat în 1991 o firmă: "Profitul realizat era în mod constant pus deoparte şi împărţit în două: o parte mergea în rezervă şi restul mergea la reinvestire."

Reprezentanţii micilor patroni sunt de părere că, din cauza birocraţiei, băncile preferă să acorde finanţări mari unor instituţii publice decât să întocmească mii de acte pentru împrumuturi mai mici solicitate de întreprinderile mici şi mijlocii. 

reporter: Andrea Crişan
operatori: Gabor Szilagyi, Darius Pop, Robert Rezmuves
editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri