Mii de bihoreni au aflat că datorează mii de lei, restanţe către CAS

Data publicării:
datorii cas
Din luna iulie a anului trecut, funcţionarii Direcţiei de Finanţe Bihor au comparat toate numele de pe listele primite de la CAS şi de la Casa de Pensii cu cele din baza de date a Fiscului. Aşa a fost descoperită o situaţie care i-a surprins chiar pe finanţişti: din cele 30 de mii de persoane fizice autorizate şi de bihoreni care au venituri suplimentare, 10 mii figurau că nu şi-au plătit ani la rând datoriile la fondurile de sănătate şi de pensii. 40 de milioane de lei este valoarea totală a restanţelor, de care datornicii spun că nu au fost anunţaţi niciodată că trebuie să le achite.
Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Bihor aruncă vina pe restanţieri.
„Dacă persoanele care realizează venituri independente nu şi-au respectat obligaţia legată de a anunţa CAS că realizează venituri independente, din salarii sau venituri conexe, Casa de Asigurări nu a putut înştiinţa aceste persoane", spune Oana Ungur, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Bihor.
Însă, o dată cu verificările Finanţelor, aceste persoane au fost descoperite şi au fost notificate să-şi achite contribuţiile, la care se adaugă şi penalizări. Aşa s-a ajuns în situaţia în care o persoană fizică autorizată care are de plătit 6 mii de lei la CAS pentru ultimii doi ani să fie anunţată că trebuie să achite 12 mii de lei. 
„Nu este problema noastră ce s-a întâmplat în ultimii cinci ani", spune  Ioan Mihaiu, directorul executiv al Direcţiei de Finanţe Bihor. "Ajutăm contribuabilul, îi dăm o adeverinţă pe ultimii doi ani, cinci ani, în funcţie de solicitări şi cu această evidenţă merge la CAS să-şi lămurească problema: este greşit, nu este greşit, face contestaţie sau merge în instanţă."
Ceea ce mulţi au şi făcut.
„Se depune contestaţie la instanţa în raza căreia domiciliază, în termen de 15 zile de la primirea somaţiei de plată, de la data specificată pe plic", explică Raluca Bradea, expert în cadrul Instituției Avocatului Poporului Bihor.
Numărul datornicilor ar putea creşte, pentru că finanţiştii fac verificări până la sfârşitul acestui an. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri