Mii de copii trataţi gratuit într-o salină din Satu Mare

Data publicării:
bunul satmarean salina satu mare

Un tânăr din Satu Mare tratează gratuit mii de copii cu ajutorul curelor cu aerosoli. Economist de profesie, Dorel Popa a renunțat la cariera din Cluj-Napoca și a construit, în curtea socrilor, o salină artificială. A investit 30 de mii de euro - inițial pentru a-și ajuta fetița care răcea des. Acum le oferă tuturor copiilor sub 6 ani, intrarea gratuită. În cei peste 2 ani de când funcționează, în salina cu aerosoli din Satu Mare s-au tratat aproape 10 mii de persoane, dintre care jumătate sunt copii.

Armin are 3 ani şi jumãtate, iar de la 11 luni, vine periodic la salina artificialã din Satu Mare. Acum nu mai are probleme. Vizitele lui sunt mai mult preventive.

"Fiul meu, la vârsta de 11 luni, a avut o tuse prelungită de o lună şi jumătate, tuse la care doctorii nu reușeau să îi dea de capăt. După 10 ședinte fiul meu nu a mai tușit", dezvăluie Adela Nag, mama lui Armin.

Salina artificialã cu generator de aerosoli a fost construitã în Satu Mare în octombrie 2015

"Ideea ne-a venit în urma problemelor avute cu fetița noastră. La indicațiile medicului nostru de familie am început să căutăm ce înseamnă beneficiile aerosolilor salini pentru problemele pe care le-am avut noi", susţine Dorel Popa, proprietarul salinei artificiale.

"Pentru realizarea salinei au fost aduse în total 7 tone de sare de la Ocna Mureș, dintre care 3 au fost lipite pe pereți", a aflat Izabela Jurasko, jurnalist Digi24.

Salina artificialã are 24 de metri pãtrați, 70 de metri cubi de aer sãrat și dispune de sisteme performante de climatizare și ventilație. Pentru a-i atrage pe copii, a fost creat un spaþiu special pentru ei înãuntru.

"Mă pot juca în sare și pot să construiesc o grămadă de castele de sare", spune o fetiţă.

"- De ce ai venit la salină?
- Ca să mă fac bine.
- Și îți place aici?
- Foarte mult.
- Te joci cu sarea?
- Da", mărturiseşte altă fetiţă.

"- Sunt răcită. Mi-e înfundat nasul și nu pot să respir pe nas.
- Și aici cum te simți?
- Mă simt bine, mă joc și îmi fac prieteni noi."

Medicii specialiști recomandã terapia cu aerosoli, însã subliniazã faptul cã nu trebuie neglijatã medicația.

"În genere, terapia cu aerosoli o recomandăm în afecțiunile mucoasei rinofaringiene, laringiene, traheo-bronşice. Sigur că nu este o monoterapie, deci nu facem numai aerosoli într-o viroză", explică dr. Nicolae Bidilean, șeful Secției ORL din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare.

O ședințã de terapie cu aerosoli dureazã 45 de minute și costă 13 lei pentru copiii de peste 6 ani, respectiv 15 lei pentru adulți. În cei doi ani și jumãtate de când a fost deschisã, în salina artificialã din Satu Mare s-au tratat aproximativ 10 mii de persoane, dintre care peste 4 mii de copii gratuit.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri