Sari la conținut

Mii de litri de apă sfinţită pentru Bobotează, în bisericile din Oradea

Se fac pregătiri în toate bisericile din ţară pentru sărbătoarea de Bobotează. La Oradea, preoţii au sfinţit vineri mii de tone de apă, iar sâmbătă, după Sfânta Liturghie, agheasma va ajunge la credincioşii care vor lua parte la slujba prilejuită de Botezului Domnului. Praznicul încheie ciclul sărbătorilor de iarnă şi semnifică momentul naşterii spirituale a Mântuitorului.

În catedrala greco-catolică Sfântul Nicolae din Oradea, Prea Sfinţitul Virgil Bercea, împreună cu un sobor de preoţi, a sfinţit peste o mie de litri de apă. Agheasma Mare va fi împărţită credincioşilor, în sticle de câte o jumătate de litru. Aceştia vor putea gusta din ea dimineaţa, pe nemâncate, timp de opt zile, iar apoi o vor folosi pentru sfinţirea caselor şi a gospodăriilor, dar şi în cazul persoanelor bolnave.

"- Am fost şi la apa Iordanului, anul trecut, în 26 octombrie, şi am simţit un har, o binecuvântare.
- E important să mergeţi cu agheasmă sfinţită acasă?
- E foarte important şi duc chiar şi la lucru, la colege, şi sfinţim locul unde stăm la lucru pentru alungarea spiritelor rele", spune o enoriaşă.

"Ajută la sfinţitul casei, dacă suntem bolnavi, să dăm şi la copii. Nu se strică, am apă sfinţită de ani de zile în casă."

Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în ajunul Crăciunului şi aminteşte de Botezul Domnului în apa Iordanului de către Ioan Botezătorul.

"Noi nu facem altceva decât, în amintirea acelui moment în care Dumnezeu se prezintă în faţa unui om şi cere să fie botezat, să sfinţim apele prin puterea şi lucrarea spiritului sfânt pentru ca apoi (...) această apă sfinţită să fie spre tot binele", a spus PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.

Două mii de litri de apă sfinţită au fost pregătite şi la Biserica cu Lună. Aici, preoţii vor scoate afară un vas de mari dimensiuni din care credincioşii îşi vor putea lua agheasmă acasă.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă