Sari la conținut

Mii de orădeni au participat la Mitingul pentru Viaţă

Peste două mii de orădeni au participat la "Mitingul pentru Viaţă", organizat de Coaliţia pentru Familie, sâmbătă, în Piaţa Unirii. Ei au cerut organizarea unui referendum pentru modificarea articolului 48 din Constituţie, astfel încât căsătoria să fie definită explicit drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a spus, luni, că doreşte organizarea acestui referendum cât mai repede, dar că este nevoie să se discute şi ideea parteneriatului civil pentru cuplurile de acelaşi sex.

Oameni de toate vârstele au început să se adune în Piaţa Unirii încă de la ora 14, cu o jumătate de oră înainte de debutul manifestării. Printre participanţi s-au aflat episcopii ortodox, greco-catolic şi romano-catolic, pastori reformaţi şi protestanţi, credincioşi şi oameni de rând care susţin familia tradiţională.

„Susținem legea lui Dumnezeu, lăsată de el, familia întemeiată pe baza unui bărbat și a unei femei”, a spus o localnică.

„Motivul este foarte concret: promovarea familiei, valorilor românești, naționale.”

La începutul mitingului, o fanfară a intonat imnul naţional.

„Un semnal de alarmă pe care dorim să-l tragem autorităților, forurilor competente care trebuie să fixeze referendumul de modificare a Constituției și, pe de altă parte, este marșul pentru viață, o mișcare de susținere a vieții”, a explicat Radu Rus, consilier la Episcopia Ortodoxă Oradea.

Deşi Coaliţia pentru Familie a propus încă de acum 2 ani un referendum pentru revizuirea Constituţiei în sensul definirii familiei tradiţionale, până acum acest lucru nu s-a concretizat.

„Treaba se tărăgănează prea mult și lumea nu mai devine interesată cum a fost la început. Probabil că asta se și urmărește”, consideră un bărbat.

„Eu trag nădejde că după Paște vom avea votul final în Senat. Cred mult că și proximitatea sărbătorii Învierii Domnului va schimba multe inimi și minți și vor vota în sensul celor dorite de cele trei milioane de români”, a spus Mihai Gheorghiu, președintele comitetului de inițiativă cetățenească pentru modificarea Constituţiei.

După miting, cei prezenți au pornit prin oraş, în cadrul Marşului pentru Viaţă, ajuns la a șaptea ediție. Au militat astfel pentru dreptul la viață al copilului nenăscut şi le-au transmis guvernanţilor să creeze instrumente prin care să sprijine femeia în perioada sarcinii.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi