Mii de orădeni sunt anunţaţi prin SMS despre programul de ridicare a gunoiului

Data actualizării: Data publicării:
sms gunoi

Alertă de gunoi prin SMS. Ca să încurajeze colectarea selectivă a deşeurilor, firma de salubritate din Oradea trimite mesaje telefonice prin care îi anunţă pe locuitorii oraşului ziua în care ridică deşeurile reciclabile. Acest serviciu le este oferit doar celor care locuiesc la case, adică 17 mii de persoane. Jumătate dintre ei primesc deja astfel de mesaje.

Printr-un scurt mesaj primit pe telefonul mobil orădenii află când maşina de gunoi ajunge pe strada lor.

"Mesajul în versiune electronică este trimis prin intermediul calculatorului şi serverului - săptămânal către două mii de abonaţi. Asta înseamnă că într-o lună 8 mii de persoane sunt informate automat asupra zilei în care sunt colectate deşeurile reciclabile", a aflat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Ideea le-a venit celor de la firma de salubritate din Oradea după ce au constatat că puţini localnici cunoşteau programul de colectare a deşeurilor.

"Cei care trebuiau să scoată în ziua respectivă practic uitau să scoată, iar cei care nu erau programaţi scoteau sacii galbeni în zilele neprogramate. Am fost nevoiţi să apelăm la un mod de a sensibiliza de a informa cetăţenii", explică Ionel Ban, directorul de producţie al firmei de salubritate.

"Erau situaţii în care uita lumea, venea maşina nu erau scoase deşeurile, ba uitam ziua sau săptămâna, pentru că tot la două săptămâni se ridică", spune un orădean.

Astfel, colectarea selectivă a gunoiului, sistem introdus în Oradea acum 10 ani, se făcea anevoios. După introducerea alertei prin SMS, cei de la salubritate au constatat o creştere substanţială a numărului de saci care au fost colectaţi corect în ziua programată.

În curând toţi cei 17 mii de orădeni care locuiesc la casă vor primi aceste mesaje din partea operatorului de salubritate. Într-o singură lună, din cartierele de case din oraş sunt strânse aproximativ 50 de tone de deşeuri colectate selectiv.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri