Mii de paşapoarte emise în Bihor. În ultimele două luni s-a dublat numărul documentelor eliberate

Data publicării:
pasapoarte 310816

A fost aglomeraţie în această vară nu doar în vămile din vestul ţării, ci şi la ghişeele serviciilor de paşapoarte. Românii au cerut documentul de călătorie pentru a merge fie în concedii în afara Europei, fie la muncă. Numai în ultimele două luni în Bihor au fost emise peste 7 mii de paşapoarte, dublu faţă de o perioadă normală din an.

De la începutul verii până acum aglomeraţia a devenit o obişnuinţă la Serviciul de Paşapoarte Bihor. Mii de bihoreni au vrut să-şi schimbe documentul de călătorie sau să obţină unul nou. Cei mai mulţi lucrează în străinătate şi au ales să-şi facă paşaportul din motive de siguranţă.

"L-am făcut provizoriu, ca să-l avem. Nu se ştie niciodată când plecăm undeva."

"- Cum de v-aţi făcut paşaport?

- Poate plecăm dincolo, nu se ştie.

- Ca să le aveţi?

- Da.

- De ce nu mergeţi cu buletinul?

- Acestea sunt ale pruncilor."

Alţii au cerut paşapoarte pentru copii, în eventualitatea în care vor ieşi în afara ţarii. În total, în iulie şi august au fost emise în Bihor peste 2.500 de paşapoarte temporare şi 4.500 de documente electronice. Ca sa evite aglomeraţia de la ghişee, autoritaţile au gasit şi o soluţie.

"S-a trecut la preluarea cererilor în baza numerelor de ordine eliberate cetăţenilor în fiecare dimineaţă pentru ziua în curs, respectiv fiecare cetăţean avea posibilitatea să ştie numărul ghişeului şi ora la care să se prezinte în vederea depunerii cererii”, a explicat Claudia Timofte, directorul Cancelariei Prefectului de Bihor.

Paşaportul temporar se obţine în doua ore, iar cel electronic în 14 zile calendaristice. Ultimul, pentru care au fost depuse şi cele mai multe solicitari, costa 283 de lei pentru adulţi, respectiv 258 de lei pentru minori.

La nivel naţional, în primele şapte luni ale anului s-au eliberat cu 19% mai multe paşapoarte comparativ cu aceeaşi perioada din 2015.

Reporter: Anca Deac

Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri