Mii de petarde au fost confiscate de poliţiştii şi jandarmii bihoreni în luna decembrie

Data publicării:
petarde 251214

Numai în ultimele zile, la Oradea jandarmii bihoreni au găsit 12 vânzători în piețele din oraş. Aveau cutii întregi pline cu petarde şi artificii.

"Au fost ridicate în vederea confiscării peste 2200 de petarde, 8160 pocnitori și 54 de artificii", a precizat maiorul Ioan Bogdan, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bihor.

În paralel, poliţiştii au organizat propria lor razie şi au confiscat mii şi mii de obiecte explozive.

"Polițiștii bihoreni au confiscat peste douăzeci și două de mii de obiecte pirotehnice interzise, respectiv aproape 18 000 de petarde și peste 4 500 de artificii", a declarat subcomisarul Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Dintre toate obiectele pirotehnice interzise, cele mai periculoase sunt petardele, spun medicii.

"De obicei rămân cu sechele pacienții din cauza energiei mare care se degajă în timpul declanșării petardei. De la arsuri până la amputații, care, bineînțeles, marchează viața pacientului", explică dr. Zsolt Béres, medic de urgențe.

Gradul traumatismului depinde de distanța la care se declanșează petarda, spun medicii. În urmă cu un an, un orădean și-a pierdut vederea după ce o petardă a explodat lângă el.

"În urma traumatismului grav pacientul a fost internat aici, i s-a acordat primul ajutor medical, cu suturarea plăgii. A fost investigat și în alte centre, a urmat mai departe 2-3 intervenții. Din păcate, vedere pacientul nu mai are", îăşi aminteşte dr. Corina Melniciuc, medic oftalmolog.

Toţi cei prinşi că vând sau cumpără petarde se aleg cu dosar penal. Oamenii spun însă că pentru a stopa fenomenul, ar trebui făcute controale sticte la fronieră.

"Acolo pe unde intră în țară că nu sunt de producție românească. Acolo e problema. Nu aici că se vinde, îl amendează pe comerciant."

"Legislație este, dar nu se aplică corespunzător."

Legea spune că toţi cei care vând fără drept astfel de produse pirotehnice riscă să stea după gratii de la trei luni, până la un an.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri