Sari la conținut

Mila statului, cu 60 de lei mai mică. Un tânăr susţine i s-a redus incorect indemnizaţia de handicap

Din cei 32 de ani, Matyas Şandor Szilagyi şi-a petrecut două decenii în aproape toate casele de copii din Bihor. De mic suferă de o semipareză, iar de câţiva ani primeşte o indemnizaţie de handicap.

"Din 2010 am fost gradul 1 grav şi acuma din 2014 sunt gradul 2", spune tânărul.

Sătul să stea la mila statului, acum şase ani s-a angajat la firma unui prieten.

"Am lucrat, la un prieten foarte bun, care m-a angajat ca să-mi dea şi mie o speranţă."

Un an mai târziu s-a înscris la Universitatea din Oradea şi a obţinut licenţa în psihopedagogie. Între timp, firma la care lucra a dat faliment, iar el a rămas să trăiască doar din indemnizaţia de handicap.

Comisiile de evaluare au considerat însă că problema lui de sănătate nu este atât de gravă. Ca urmare, indemnizaţia lunară I-a fost redusă de la 294 de lei la 234 de lei şi nu i s-a acceptat dreptul la însoţitor. Tânărul a apelat la o metodă inedită ca să-i convingă pe medici că nu se poate descurca singur: a adus o pâine, o conservă şi un cuţit...

"...şi le-am spus lor să-mi desfacă conserva, cu cuţitul cu o singură mână. Şi mi-au zis ceva urât", îşi aminteşte Sandor.

"Încadrarea se face întotdeauna în funcţie de starea actuală a pacientului. Starea actuală este menţionată şi în referatul de specialitate - există o rubrică care descrie starea actuală - precum şi de specialiştii din cadrul serviciului de evaluare", explică dr. Ştefania Feraru, preşedintele comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap .

Bolnav şi cu mai puţini bani în buzunar, Sandor este ajutat de câţiva prieteni cu mâncare şi bani.

"Câteodată îi mai aducem câte un pic de mancare, din păcate nu facem atât de des pe cât ne-am dori."

"Am să încerc să-i mai aduc împreună cu grupul de prieteni când avem posibilitatea."

Ministrul Muncii a anunţat recent că de anul viitor indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi ar putea creşte cu 30%. Sandor speră ca în acest fel suma pe care o va primi va ajunge la nivelul dinainte de a fi tăiată.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operatori: Constantin Gheorghiţă, Ciprian Platona

Editor web: Adrian Laboş