Milioane de flori pentru carele alegorice care vin din Ungaria în Oradea

Data publicării:
carnavalul florilor 2014

O mie de ore de muncă sunt necesare pentru a acoperi cu sute de mii de flori un car alegoric lung de 8 metri. Locuitorii oraşului Debreţin vor construi 16 astfel de platforme, care vor defila prin oraş pe 20 august, la Carnavalul Florilor.

"Dacă vorbim doar de împodobire, trebuie să calculăm între 900-1000 de ore; dar trebuie și sculptat, ceea ce mai ia cam 5-6 zile. Este și o muncă de lăcătuș care ia încă 3-4 zile", a calculat Tamas Guyas, sculptor al figurinelor florale.

"Există flori bordo galbene, roz sau de culoare deschisă; acestea sunt uscate și ele se păstrează foarte bine și le folosim cu drag. Sunt fixate cu ace metaliece. Alte flori le măcinăm și sunt apoi lipite", explică Gabor Pozner, sculptor.

Pentru că platformele vor ajunge şi în Oradea pe 21 august, va fi construit şi un car special cu simbolurile celor două oraşe.

Istvan Huszar, viceprimarul Oradei: "Consider că orice eveniment cultural (...) scoate oamenii în stradă să participe sau să admire. Este un lucru bun. Am observat că cetățenii Oradei sunt dornici să participe la evenimente în aer liber. Sunt fericit că anul acesta vor ajunge 5-6 care alegorice."

Anul acesta, vor putea fi degustate şi preparate cu flori.

"Am citit în revistele de gastronomie că 1-2 flori sunt folosite în gastronomie. Am început să ne întrebăm cum am putea să le adunăm și să le dăm în seama unor bucătari ca să fie utile nu doar la decorațiuni, ci să facem feluri de mâncare", spune Edith Bodor, organizatoarea festivalului.

Carnavalul Florilor este unul dintre cele mai mari de acest gen din Europa şi atrage un număr mare de vizitatori.

Szabolcs Kolmolay, viceprimarul orașului Debreţin: "În această perioadă numărul locuitorilor orașului se dublează. Dacă, de regulă, sunt peste 200 de mii de locuitori, în 20 august numărul lor crește la 400 de mii de locuitori."

Festivalul a ajuns la a 46-a ediţie, iar pregătirea lui a costat anul acesta aproape 400 de mii de euro.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri