Sari la conținut

Minivacanță de Rusalii. Multe hoteluri și pensiuni din Băile Felix și Maramureș sunt pline

În Maramureș sărbătoarea are o notă rustică. Turiștii pot să asiste la slujba de Rusalii la bisericile de lemn din zonă, vechi de sute de ani.

"Avem privilegiul să ne fi lăsat străbunii o biserică monument UNESCO, care e vizitată în fiecare zi, nu doar în zilele de prăznuire, de oameni din toate colțurile lumii", explică Ioan Ardelean, parohul Parohiei Ortodoxe Desești.

Preparatele tradiționale se regăsesc și în meniul pregătit de administratorii de pensiuni. Prețul unui pachet de Rusalii ajunge și la 250 de lei de persoană.

"Pentru început le dăm o horincă ca să își facă poftă să mănânce o tocană cu brânză, pește în făină cu mămăligă, brânză de capră cu chimen, brânză de oaie din producție proprie, coaste cu cârnați", spune Lenuța Pop, reprezentanta unei pensiuni.

În stațiunea Băile Felix planurile pentru minivacanța de Rusalii s-au făcut încă de luna trecută. Turiștii au vrut să se asigure că vor avea un loc în hotelul dorit.

"Vin din Germania și vin de când eram tânără aici. "

"De la Vatra Dornei și venim în fiecare primăvară, tot în extra sezon fiindcă e mai liniște."

"Venim pentru apa caldă, pentru condițiile bune pe care le avem aici. Mergeam înainte în Ungaria dar acum s-au îmbunătățit și aici și venim mai mult aici."

Calitatea serviciilor şi preţurile pentru toate buzunarele au făcut ca mai multe hoteluri să nu mai aibă niciun loc liber.

"Prețul la un hotel de trei stele, la hotelul nostru este de 258 de lei pe persoană pentru trei nopți de cazare cu micul dejun inclus, bufet suedez și dejunul de Rusalii", precizează Marcel Stokker, director de complex în Băile Felix.

Alţii au ales să-şi petreacă Rusaliile în afara ţării. "Budapesta, Viena, Praga, Cracovia. Sunt sejururi cu autocarul, două nopți, trei zile sau individual. Foarte mulți merg și cu mașinile proprii. La noi fac rezervarea", susţine Alexandru Lăcătuș, directorul unei agenții de turism.

Un pachet care include cazare, mic dejun și transport cu autocarul se încadrează între 125 și 150 de euro.

Reporter: Diana Grad
Operatori: Tiberiu Catrișcău, Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş