Mircea Chirilă, la Vocile Bihorului, despre mutarea Nutripork şi amenzile pentru hrănirea porumbeilor din centrul Oradei

Data publicării:
mircea chirila voci

"Negocierea dintre Primărie şi Nutripork a rezolvat problema poluării olfactive". Este părerea jurnalistului Mircea Chirilă, care a spus, miercuri, la Vocile Bihorului, că celelalte instituţii ale statului nu au făcut nimic pentru a-i ajuta pe orădenii agasaţi de mirosurile de la ferma de porci. Jurnalistul a criticat însă ideea administraţiei locale de a-i amenda pe cei care hrănesc porumbei în centrul oraşului.

"Primarul Bolojan a ieşit într-o conferinţă de presă în care spunea că a cam rezolvat cu Nutriporkul, în condiţiile în care acesta obţinuse avizul de funcţionare, pe baza unor normatice cel puţin laxe, în favoarea agentului economic, spre dispreţul locatarilor din jur. Discuţia s-a finalizat corect, pentru că nici să nu îi dai nimic companiei nu e în regulă. E ca şi în cazul caselor demolate pentru a face locul unui pod, care nu ar fi despăgubite", a declarat Mircea Chirilã, directorul săptămânalului Bihoreanul.

Înţelegerea dintre Primăria Oradea şi firma care administrează ferma de porci de lângă Oradea presupune vânzarea terenului către agentul economic. Firma va cumpăra peste 11 hectare de teren cu 8 euro plus TVA pe metru pătrat, plata urmând să se facă în rate semestriale în următorii patru ani. Diferența de 6,5 hectare de teren urmează să fie preluată de către municipiu.

"11,8 hectare într-o zonă foarte bună cu un milion de euro, plătit în rate, timp de patru ani. Zona va fi una foarte ofertantă, spunea patronul că va face un parc industrial. Eu cred că se pot face şi dezvoltări imobiliare, ţinând cont că acea zonă va fi înglobată între centură şi oraş", susţine Mircea Chirilă.

Ideea administraţiei, de a-i amenda pe cei care hrănesc porumbei şi pisici în centrul oraşului, a fost criticată de jurnalistul orădean. În acest moment totul e la stadiul de intenţie, urmând ca orădenii să se poată exprima în cadrul dezbaterilor publice viitoare. Participarea localnicilor la aceste dezbateri este, însă, foarte redusă.

"Nu-i hrăni, să se regleze singur numărul lor, dar asta fă-o prin educaţie civică. Spune-le "nu daţi mâncare la porumbei". Probabil jumătate vor ignora, dar ceilalţi vor respecta regula", consideră directorul săptămânalului Bihoreanul.

Conform proiectului supus dezbaterii publice, cei care hrănesc porumbei sau pisici riscă amenzi între 200 şi 500 de lei.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri