Mistreții, inamicii agriculturii

Data publicării:
mistreti 060613
De trei ani agricultorii din Tăuteu se luptă cu mistreţii care le distrug culturile. Fermierii au făcut de pază cu rândul ori au montat garduri electrice, însă toate eforturile lor au rămas fără rezultat. Aşa cum i s-a întâmplat unui localnic, care a încercat în acest fel să-şi protejeze două hectare cultivate cu porumb.
 
„În jurul lor am făcut un gard electric, cam 600 de metri. Aici am făcut pază roată, fiind ploaie am plecat acasă, la zece când am venit totul era cum arată acum", spune, plin de amărăciune, Dumitru Bălăian.
 
Cu gardul distrus, fermierul riscă să piardă şi banii pe care i-a investit în teren.
 
„În fața comisiei nu poate prezenta că are mijloace de prevenire sau gard electric și nu a înștiințat în scris în luna aprilie, înainte de a introduce cultura, să facă acțiuni de prevenire a acestor pagube", explică Ilie Popa, consilier superior în cadrul ITRSV Oradea
 
 
În aceeaşi situaţie se află şi Francisc Szilagyi, care timp de doi ani a cerut în zadar despăgubiri pentru distrugerile provocate de mistreţi pe 8 hectare: "Cam 600 de milioane de lei, am dus la ITRSV să înregistrez, însă s-au găsit niște probleme cu actele. Din cauza asta nu am primit niciun ban."
 
Şi aşa se întâmplă în fiecare an. Funcţionarii cer dovezi că agricultorii şi-au luat măsuri de prevenire a atacurilor, dar acestea nu pot fi prezentate pentru că sunt distruse. Primarul comunei Tăuteu, Nandor Vincze, spune că din acest cerc vicios se poate ieşi într-un singur fel:
 
„În ultima fază instanța e soluția. Să se facă, cum s-au făcut anii trecuți, cu expert judiciar și să ceară în instanță despăgubiri"
 
În ultima perioadă, mistreţii au atacat şi grădinile localnicilor. Oamenii nu pot face nimic, pentru că sălbăticiunile sunt protejate prin lege. Obligaţi să-şi păzească culturile şi să le reînsămânţeze, fermierii se tem că îşi vor recupera doar jumătate din investiţie. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri