Modernă, dar nefolosită. Staţia de sortare a deşeurilor din Valea lui Mihai stă nefolosită de 4 ani

Data publicării:
statie gunoi 050913

Finalizarea construcţiei a coincis cu momentul în care posturile din sistemul bugetar au fost blocate. Proiectul prevedea initial înfiinţarea a 19 locuri de muncă. Primăria nu a mai avea voie să angajeze personal pentru a o pune în funcţiune staţia si a apelat la o firmă privată după 4 ani de aşteptare. La prima licitaţie nu s-au prezentat suficienţi concurenţi, iar a doua a fost contestată.

"Numai paza acestui obiectiv este 6.000 de lei pe lună. Deci, dacă ar fi fost pus în funcţiune cândva, ar fi adus şi bani, dar nu ne punea într-o situaţie ca să cheltuim", recunoaşte József Nyakó, primarul oraşului Valea lui Mihai.

Punerea in functiune a staţiei ar presupune colectarea selectivă şi costuri mai mari pentru cetăţenii oraşului care susţin că sunt dispuşi să le suporte. "Strada-i plină cu mizerie, tot oraşul, afară, prin pădure, pe acolo, plin cu mizerie. Cum să nu plătim ca să scăpăm de ea?", se întreabă un localnic. „Trebuie făcut ce trebuie făcut", spune altul.

În cazul în care licitaţia pentru administrarea staţiei în regim privat nu va fi soluţionată în timp scurt şi aceasta nu va fi pusă în funcţiune, Primăria din Valea lui Mihai riscă să fie obligată să returneze banii europeni. Adică peste 720 de mii de euro.
În schimb, în Oradea staţia de sortare funcţionează din 2011, tot în administrarea unei firme private.

"Deşeurile de ambalaje, cele reciclabile, toate care vin de la populaţie sunt recepţionate gratuit, iar din industrie deşeurile de înaltă calitate, folie şi carton, sunt recepţionate contra cost", explică Zoltán Pásztai, directorul Eco Bihor.

"Este în derulare proiectul Consiliului Judeţean pentru un sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Bihor", completează Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Bihor.

Proiectul prin care în Bihor se vor construi mai multe staţii de sortare, similare celor din Oradea şi Valea lui Mihai, în valoare de 55 de milioane de euro, se află în faza de evaluare la Bruxelles. Conform contractului de aderare a României la Uniunea Europeană, până în 2019 toate gropile vechi de gunoi trebuie închise.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri