Monopolul CET Oradea, vizat de Consiliul Concurenţei

Data publicării:
cet

În urmă cu doi ani, Primăria din Oradea a hotărât să nu mai permită orădenilor debranșarea de la rețeaua publică de încălzire. Decizia a fost întărită anul acesta, prin împărțirea orașului în două zone unitare de
încălzire, adică cei care primesc agent termic exclusiv de la CET și cei care au alte surse de încălzire.

"Măsurile propuse alocă o zonă și un număr de consumatori finali operatorului SACET, discriminând celelate societăți comerciale, care au capacitatea de a oferi consumatorilor variante alternative de alimentare cu energie. (...) Această exclusivitate este propusă în prezentul proiect, supus avizării Consiliului Concurenței și analizat mai sus, concluzia fiind că această propunere nu îndeplinește cerințele legale pentru a fi avizată", este răspunsul Consiliului Concurenței, trimis Primăriei Oradea în urmă cu două luni.

Avizul dat de Consiliului Concurenței a intrat și în vizorul prefectului de Bihor, Claudiu Pop: "Sper că vor modifica această lege pentru a nu fi în situaţia în care să trebuiască să o atac în contencios, respectiv a faptului că nu este imperativ necesar ca aproximativ 40 de mii de apartamente, 100 de mii de oameni să fie condiţionaţi." 

Recomandările Consiliului Concurenţei, luate în considerare, dar cu o condiţie

Administraţia locală spune că în acest fel a îndeplinit una dintre condiţiile impuse de Uniunea Europeană în momentul când au fost accesate cele 77 de milioane de euro pentru modernizarea CET.

Mircea Mălan, viceprimarul municipiului Oradea: "Noi trebuie să prezervăm CET-ului, ca să poată funcţiona corespunzător,pentru binele oraşului, o anumită clientelă. Există monopol, aproape la toate serviciile publice din România există monopol." 

În tot acest timp, cererile pentru debranşări totale sau parţiale curg la asociaţiile de proprietari.

Administraţia orădeană spune că va lua în considerare recomandările Consiliului Concurenţei, dar că nu opri proiectul de retehnologizare a CET. Câștigătorul licitației pentru achiziționarea centralei pe gaz va fi desemnat săptămâna viitoare.

reporter: Florina Fofiu
operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri