Monumente scoase din beznă. Primăria Oradea va investi 2,5 milioane de lei în iluminatul arhitectural din centrul istoric

Data publicării:
BETA iluminat

Pe lista de priorităţi a administraţiei locale figurează 16 monumente istorice uitate de autorităţi şi locatari. Printre ele se numără palatul Moskovits Miska, biserica Sfânta Ana de pe Corso, liceul Ady Endre şi casele Adorjan I şi II. Pe faţadele acestora vor fi montate becuri ornamentale imediat după ce vor fi refăcute.

Palatul Moskovits este una dintre cele mai frumoase bijuterii arhitecturale pe care le are Oradea în acest moment. Faţada este distrusă aproape în totalitate, iar de iluminat nici nu mai poate fi vorba. Aşa se face că turiştii care trc pe lângă el nu-l observă pentru că este cufundat în beznă.

"Mi se pare o idee bună să se instaleze noi lumini în oraş, deoarece aceste lumini unele nu funcţionează", spune un localnic. 

Potrivit planurilor Primăriei Oradea, cele 16 clădiri vor fi iluminate până la sfârşitul anului 2020.

Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea: "Scopul nostru este de a le pune în valoare în momentul în care le iluminăm arhitectural. Pentru aceasta avem o investiţie de 2.344 de mii de lei, inclusiv TVA."

Centrul istoric al Oradei este în beznă de mai mult timp după ce iluminatul arhitectural din pavaj a cedat imediat ce a ieşit din garanţie. Administraţia locală susţine că, deocamdată, nu are bani să-l refacă.

reporter: Florina Fofiu
operator: Darius Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri