Munchenul, la a doua invazie. După valul de migranţi, capitala Bavariei e asaltată de participanţii la Oktoberfest

Data publicării:
refugiati Germania

Germania este principala destinaţie din Uniunea Europeană pentru refugiaţi. Peste 170 de mii de persoane au cerut azil în această ţară în primele şase luni din 2015. Dacă sunt acceptaţi, ei sunt cazaţi gratuit şi primesc şi ajutor financiar de peste 300 de euro pe lună per adult.

"Refugiaţii vin în special în Munchen acum. De aici ei sunt distribuiţi în toate landurile. Avem procente fixe pentru fiecare, de exemplu Bavaria trebuie să accepte 15,4% dintre refugiaţi", susţine Matthias Schopf, directorul unei asociaţii pentru refugiaţi.

"Copiii trebuie să meargă la şcoală imediat. Sunt clase speciale pentru ei, în care se pune accent pe limba germană. După doi ani, ei vor putea intra în clasele obişnuite", consideră Margot Laun, managerul echipei de voluntari.

Pe străzile oraşelor din Germania au loc frecvent acţiuni caritabile la care participă sute de persoane.

"Adunăm haine pentru noii veniţi în Augsburg. Avem o medie de opt sute de nou veniţi pe săptămână, care stau aici două-trei zile, după care sunt repartizaţi în alte regiuni", spune Maria Arslan, organizatorul acţiunii caritabile.

În gara din Munchen este din nou agitaţie, însă nu din cauza trenurilor care sosesc dinspre Austria. Controalele la frontiere au redus semnificativ numărul refugiaţilor care ajung în gara centrală din Munchen.

"Dacă pănă în urmă cu o săptămână în această gară soseau până la 10 mii de migranţi pe zi, capitala Bavariei se confruntă acum cu o nouă invazie. Aproape 6 milioane de germani şi turişti străini sunt aşteptaţi la cea mai importantă sărbătoare a berii din toată lumea, Oktoberfest", a obversat Bogdan Băcilă, trimis special al Digi24 Oradea în Germania.

Aproape 400 de mii petrecăreţi au fost anunţaţi pentru prima zi de Oktoberfest, o sărbătoare care ţine 16 zile şi care a ajuns la cea de 182-a ediţie. Autorităţile germane au făcut tot posibilul ca acest eveniment să nu fie afectat de sosirea migranţilor.

"Trebuie să putem controla această migraţie. Putem avea grijă ca acest proces să decurgă bine, aşa cum s-a întâmplat prima dată când am deschis graniţele către est. Cred că Bavaria şi Germania pot dovedi încă o dată asta."

450 de mii de solicitanţi de azil au ajuns în Germania în 2015. Până la finele anului, numărul lor va depăşi un milion, spun autorităţile germane.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri