Munţii Bihorului, "sufocaţi" de copacii doborâți de vijelie

Data actualizării: Data publicării:
padure pusa la pamant de furtuna Bihor

Zeci de mii de metri cubi de lemne riscă să putrezească pe munte, în Bihor. E situaţia gravă provocată de furtuna de acum trei săptămâni care a pus la pământ sute de hectare de pădure în judeţ. Din cauza accesului dificil în zonele cu probleme, numărătoarea arborilor rupți va mai dura cel puțin o lună. În plus, jandarmii patrulează pe munte pentru a evita furturile de lemn.

Imediat dupã furtuna din 17 septembrie, Romsilva estima cã vijelia a pus la pãmânt în jur de 200 de mii de metri cubi de arbori din pãdurile Bihorului. Inventarierea copacilor doborâți se desfãșoarã anevoios din cauza accesului dificil în zonele afectate.

"Sunt în zone în general greu accesibile, pe culmi, fără drumuri de scos apropiate. Arborii sunt suprapuşi, fiind foarte greu de inventariat", susţine Ovidiu Lascu, de la Ocolul Silvic Remeţi.

"Mai multe păduri tinere de 30-40 de ani sunt decimate în proporţie de 90%", spune un localnic.

"În prezent avem inventariaţi peste 54 de mii de metri cubi, acţiunea va mai dura probabil încă 30-40 de zile", apreciază Adrian Jurcău, directorul Direcţiei Silvice Bihor.

La finalul numărătorii, silvicultorii sunt convinși că întreaga cantitate de arbori doborâți o va depăși pe cea exploatată într-un singur an în tot Bihorul.

"Cantităţi impresionate de lemn sunt încă culcate la pământ pe suprafeţe de hectare. Pentru acest lemn să nu devină o pierdere ar trebui să fie extras şi valorificat în funcţie de calitatea sa", a relatat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

"Trebuie luate măsuri cât mai urgente de exploatare pentru a nu se deprecia materialul lemnos, mai ales lemnul de lucru poate fi supus deprecierii, sufocare putrezire, colorare, infestare", susţine directorul Direcţiei Silvice Bihor.

În unele zone copacii rupți de furtuna reprezinta un adevarat pericol pentru mașini și șoferi.

"Cam pe o distanţă de 3 kilometri sunt arborii căzuţi, doborâţi, căzuţi pe taluz. I-au toaletat încât se poate circula, dar există şi pericolul să nu vină în drum sau pe acostament, pe drum", a declarat Augustin Sărăcuţ, primarul comunei Bulz.

Din aceste motive, autoritațile silvice vor sa termine cât mai repede inventarierea pagubelor și sa scoata la licitație exploatarea copacilor doborâți.

"Prima licitaţie în care vom vinde masă lemnoasă va fi la începutul lunii noiembrie. Până atunci sper să obţinem toate aprobările legale, avizele", spune directorul Direcţiei Silvice Bihor.

În plus, uriașa masă de lemne care zace pe munte reprezintă o tentaţie pentru hoţii de lemne. Pentru a preveni furturile, forțele de ordine patrulează în permanență în zonele afectate.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri