Muzeu în miniatură, printre vile de lux

Data publicării:
muzeu Certeze 180515

O casă veche de 70 de ani, construită pe o structură din lemn şi împrejmuită cu gard din nuiele. Un contrast evident faţă de restul locuinţelor din comuna Certeze, majoritatea vile cu două sau trei etaje, cu lift şi sculpturi impozante.

"Până în anii '50 locuinţele din comuna Certeze păstrau tipologia caselor tradiționale: linii simple și materiale de construcție aflate la îndemână - lemn, piatră și pământ. Schimbarea în arhitectura locală se resimte cel mai tare după 1990. Construcțiile devin din ce în ce mai impozante, menite să arate starea financiară a proprietarilor", explică Diana Grad, reporter Digi 24 Oradea.

Pentru ca istoria zonei să nu dispară, Muzeul din Satu Mare a cumpărat şi amenajat o casă tradiţională.

"Am reușit să aducem aici piese de mobilier care să respecte tradiția locală, piese textile, textile de interior, piese port popular care au fost folosite în zonă și care fac parte din colecția veche a Muzeului Județean Satu Mare", detaliază Mara Lobonț Pușcaș, șef secție etnografie Muzeul Județean Satu Mare.

"Turiştii sunt bineveniţi, bine primiţi şi întâmpinaţi cu pâine şi sare ca la Certeze. Le arăt cum se coase, cum se lucră, cum se face pălării", spune Ana Corzan, meșter popular.

Primii care au trecut pragul acestui muzeu în miniatură au fost copiii din zonă, curioşi să afle cum arătau locuinţele bunicilor.

"Şi eu m-aș bucura să dureze aceste monumente peste 50, peste 100 și peste alte sute de ani, pentru că ele vor rămâne mărturie. Nici astăzi nu mai găsim case vechi, deja e greu să construim astfel de muzee", susţine Radu Ardelean, directorul adjunct al Muzeului Județean Satu Mare.

După acelaşi model, alte trei case tradiţionale din Ţara Oaşului urmează să fie amenajate şi introduse într-un circuit turistic.

Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri