Muzeul nașului literar al lui Eminescu

Data publicării:
muzeu iosif vulcan

"Era pasionat de literatură, dar a preferat să publice creațiile altora pentru a-i ajuta". Astfel îl descriu oamenii de cultură pe Iosif Vulcan, întemeietorul revistei Familia, în care și-a făcut debutul și Mihai Eminescu. Considerat naşul literar al poetului național, Iosif Vulcan a colaborat cu majoritatea autorilor consacraţi de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Publicaţiile editate de acesta pot fi văzute în cadrul muzeului memorial din Oradea.

Iosif Vulcan s-a născut pe 31 martie 1841, în localitatea bihoreană Holod. După ce a urmat școala în Ungaria și la Oradea, a studiat Dreptul la Universitatea din Budapesta. Îndrăgostit de literatură, își publică primele încercări poetice în revista "Federațiunea", patronată de Alexandru Roman. Hotărește apoi să scoată propriile sale publicații.

"Șezătoarea, Umoristul, deci el scoate alte reviste înainte de a scoate revista, iar în 1965 scoate la Pesta, Revista Familia, care este una dintre cele mai longevive reviste din literatura română, revistă care funcționează timp de 41 de ani pe banii lui”, spune Ioan F. Pop, custodele Muzeului "Iosif Vulcan" din Oradea.

În februarie 1866 pe adresa redacției sosește o scrisoare și mai multe poezii, semnate de un tănâr de 16 ani din Cernăuți, Mihail Eminovici. Iosif Vulcan îi schimbă numele poetului în Eminescu și îi publică prima poezie, "De-aș avea".

O publică în revista cu numărul 6 din 1866 a revistei Familia. În acest mod se petrece debutul literar a lui Eminescu în literatura română. Singurul poet, singurul autor pe care îl plătește pentru poezie este Mihai Eminescu. Primii bani din viața lui Eminescu îi primește de la Iosif Vulcan", dezvăluie Ioan F. Pop.

O bunã parte din revistele scoase timp de 42 de ani de Iosif Vulcan sunt adãpostite în muzeul care îi poartã numele. Acesta a fost înființat în casa în care scriitorul a locuit timp de zece ani, în centrul orașului Oradea.

„Muzeul Iosif Vulcan a fost deschis la Oradea în anul 1965, la 100 de ani de la publicarea primului număr al revistei Familia. Complexul muzeal găzduiește acum peste 1000 de elemente, de la documente, poezii până la piese de mobilier”, a transmis Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.

Muzeul adãpostește masa la care Iosif Vulcan redacta revista, precum și fotografii și portrete ale poeților care au scris pentru "Familia". Printre aceştia s-au numãrat Vasile Alecsandri sau Octavian Goga. Cea mai importantã salã este cea în care sunt ținute revistele din perioada de dinainte de 1900.

"Sunt cinci serii ale revistei Familia, trebuie spus rapid că această revistă apare și astăzi la Oradea. Prima serie este Vulcan, apoi trei serii conduse de Samarineanu, apoi din 1965 seria cu numărul 5 pe care a condus-o la începuturi Alexandru Andrițoiu”, a precizat custodele Muzeului "Iosif Vulcan".

Instituţia se aflã în centrul orașului Oradea, pe strada cu același nume. Poate fi vizitat de marți pânã duminicã, iar prețul unui bilet e de doi lei pentru elevi, studenți și pensionari și de 5 lei pentru adulți. Peste 5 mii de vizitatori trec anual pragul complexului muzeal.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri