Sari la conținut
News Alert

Muzica vremurilor apuse. Colecţionarii de discuri din vinil s-au întâlnit la Oradea

Pe muzica unor interpreți consacrați ai anilor '70-'80, colecționarii de discuri și-au dat întâlnire într-un local din Oradea ca să-și împărtășească poveștile şi să facă schimb de viniluri ori să le vândă.

"Sunt multe povești. Nu aș putea spune una care să nu fie legată de alta, pentru că toate cumva sunt linkuite între ele. De aceea nu o găsiți un colecționar căruia îi place doar un singur vinil, așa ceva nu există", spune George Staicu, organizatorul acţiunii.

Mircea Ţenţ colecționează discuri încă din anii '70. Meloman înrăit, bărbatul își amintește cât de greu reușea să intre în posesia unui disc de vinil în perioada comunistă: "Aveam prieteni care veneau din Ungaria și aduceau discuri și așa aveam acces la ele. Dacă la acea vreme cineva avea zece discuri era cineva și pentru că nu îți permiteai să ai 20-30; făceam schimb între prieteni, mai vindeam, mai cumpăram, eram dornici de muzică nouă."

Cele mai vechi discuri din colecția bărbatului au mai bine de 60 de ani și sunt păstrate și acum în stare bună: "discurile care se pot asculta pe pick-up-uri, care sunt la îndemână oricum, de prin anii '54 - până atunci erau doar imprimate mono, erau rare discurile care erau imprimate stereofonic."

La târg, cele mai multe discuri pe vinil...

...le-a adus Cristian Mihailov, din Timișoara. Le colecționează de mai bine de 30 de ani, timp în care a adunat nu mai puțin de două mii de bucăţi. Cele mai scumpe se vând cu prețuri cuprinse între 100-150 de lei.

"Sunt unele care sunt puțin mai rare, sunt prețuri medii de 40-50 de lei, sunt altele la 5-10 lei. Cel mai scump disc este și cel mai recent apărut de 2 zile pe piața românească, este Negura Bunget. Mai am prima ediție de la Phoenix - "Cei ce ne-au dat nume" - la 150 de lei", a detaliat Cristian Mihailov.

Cei mai mulți cumpărători au fost tinerii, care fie au moștenit pasiunea pentru viniluri, fie și-au cultivat-o singuri.

"- Ești colecționară?
- Da,începătoare, amatoare.
- Câte ai reușit până acum să strângi?
- 48.
- De unde această pasiune?
- Cred că se trage și de la părinți și de la bunici."

Printre cele mai căutate viniluri au fost cele ale formaţiilor româneşti care au făcut istorie în perioada comunistă.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş