Nefinalizată, dar folosită. Reţeaua de canalizare din Tulca a fost "inaugurată" de câţiva localnici

Data publicării:
canalizare

Şanţurile de la marginea drumurilor din comuna bihoreană Tulca sunt pline cu apa menajeră care se scurge din reţeaua de canalizare a satului. Pe lângă aspectul neplăcut, mirosul este cel care îi deranjează cel mai mult pe localnici.

"Nu pot aerisi în cameră; dacă treci cu mașina, mirosul e ca și cum ai avea un wc în mijlocul camerei."

"Miroase sub orice critică."

Vinovaţi de această situaţie sunt tot sătenii, spun reprezentanţii administraţiei locale. La reţeaua neterminată s-au branşat ilegal mai mulţi localnici, care au început să o şi folosească.

"Nimeni nu este racordat în mod legal. Dacă cineva prin absurd s-ar fi racordat la acea rețea, este racordat ilegal, fără avizul primăriei", explică Mihai Petran, viceprimarul comunei Tulca.

Reprezentanţii primăriei spun că au încercat să îi găsească pe cei care s-au branşat ilegal, doar că un control făcut în câteva dintre cele 320 de gospodării nu a scos la iveală niciun vinovat.

"Această rețea nu este finalizată pentru că nu avem stație de epurare. Nefiind stație de epurare, mulți dintre cetățeni - nu știm câți - s-au racordat ilegal. Primăria nici nu a recepționat acestă lucrare și atunci sigur că apar aceste probleme", susţine Petre Rogojan, director comercial al firmei ce a preluat lucrarea.

Direcţia de Sănătate Publică Bihor spune că pericolul de îmbolnăvire este scăzut deocamdata şi că disconfortul major este mirosul. Garda de Mediu Bihor a intrat pe fir, după ce a fost sesizată de câţiva localnici.

"Am verificat partea de sistem de canalizare (...); verificând și căminele de vizitare, s-a constatat că sunt pline, existând chiar evacuari continue de apă uzate. Au foat de asemenea identificate și evacuări de apă din rețeaua de canalizare în sistemul de rigole stradale", susţine Monica Crișan, purtător de cuvânt al Gărzii de Mediu Bihor.

În urma controlului, Garda de Mediu a dispus sigilarea reţelei şi decolmatarea şanţurilor. Zilele acestea, firma constructoare va începe golirea conductelor şi va demara lucrările la staţia de epurare, cea care ar trebui să închidă întreaga reţea. Lucrarea, care va costa peste 12 milioane şi jumătate de lei, trebuie terminată până la sfârşitul acestui an.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri