Sari la conținut

Nemulţumiţi de fondurile alocate, medicii de familie au trimis o scrisoare adresată, inclusiv, preşedintelui ţării

Aproape că nu există zi în care sistemul informatic unic integrat să nu dea rateuri. Din această cauză, medicii de familie se văd nevoiţi să rămână peste program pentru a valida serviciile pe care le-au oferit.

Dr. Valentin Pantea, medic primar de medicina familiei: "Dacă nu poţi să validezi un serviciu în sistem sau o trimitere, trebuie să revin ulterior, după ce închei programul să validez ce nu am putut valida în timpul consultaţiei."

Dr. Ştefan Quai, medic specialist de medicina familiei: "În momentul în care se opreşte, atunci ne facem de râs la pacienţi, stăm şi ne uităm la calculator."

Nemulţumiri sunt şi în ceea ce priveşte recentele creşteri salariale care i-au vizat doar pe angajaţii din sistemul de sănătate public, nu şi restul personalului medical.

Dr. Valentin Pantea, medic primar de medicina familiei: "Şi noi suntem medici, medici primari, medici specialişti şi noi muncim. Consider că este o discriminare care nu face cinste nimănui."

Dr. Ştefan Quai, medic specialist de medicina familiei: "Probabil că noi nu suntem medici, dacă pe noi nu ne consideră medici, noi încet, încet devenim nişte scribi."

Chiar şi pacienţii le iau apărarea medicilor de familie: "E foarte important că nu mergem prin alte părţi. S-a auzit la un moment dat că pleacă, că vrea să plece, dar nu, ar fi foarte rău pentru noi."

Într-o scrisoare adresată inclusiv preşedintelui României şi primului ministru, reprezentanţii medicilor de familiei şi-au manifestat îngrijorarea vizavi de proiectul de buget pentru 2016 în care sumele alocate pentru medicina de familie sunt mai mici decât în acest an, situându-se sub 6% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Aceştia cer ca fondurile destinate acestei ramuri să se situeze la nivelul Uniunii Europene, unde reprezintă 12% din bugetul Sănătăţii. 

Reporter: Anca Deac

Operator: Constantin Gheorghiţă