Sari la conținut

Nichita Stănescu, omagiat printr-un recital al actorului Eugen Ţugulea

85 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu vor fi marcaţi în ultima zi a lunii martie la Oradea printr-un recital de 60 de minute al actorului orădean Eugen Ţugulea. Artistul a pregătit 28 de poeme care vor fi recitate în cadrul unui spectacol organizat la Filarmonica din Oradea.

Recitalul de poezie "Îngerul cu o carte în mână" va avea loc pe 31 martie, în sala Filarmonicii de Stat din Oradea, începând cu ora 18. Organizatorii vor să îi aducă astfel un omagiu poetului Nichita Stănescu, la împlinirea a 85 de ani de la naşterea acestuia.

Creaţiile lui Stănescu vor fi recitate de actorul orădean Eugen Ţugulea, laureat al Galei Premiilor Uniter în 2015 pentru o viaţă dedicată teatrului şi poeziei.

„Domnul Eugen Ţugulea va recita 28 de poeme aparţinând lui Nichita Stănescu şi va fi acompaniat de pianista Henrietta Varadi. Nu te întâlneşti în fiecare zi cu un maraton poetic şi nu este vorba de o poezie foarte facilă, nici de receptat nici de citit”, susţine Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor.

Eugen Ţugulea recunoaşte că alegerea repertoriului pentru acest spectacol a fost o muncă destul de dificilă. A ales însă poemele care transmit cel mai bine mesajele lui Nichita Stănescu.

„Eu voi expune punctul meu de vedere, pornind de la ce mi-a plăcut şi ce nu mi-a plăcut. Am ales unele poezii care sunt foarte frumoase, unele sunt foarte complicate şi unele sunt aproape de neexplicat.”

Actorul şi-a exprimat încă o dată nemulţumirea faţă de conducerea Teatrului "Regina Maria" care nu i-a permis să joace spectacolul dedicat Unirii Principatelor în sala instituţiei. Este unul dintre motivele pentru care a decis să organizeze evenimentul dedicat lui Nichita Stănescu la Filarmonică, unde a fost invitat de directorul acesteia care i-a propus şi un recital bilingv de ziua poetului Ady Endre.

„Va fi un recital cu muzicienii noştri dar când spun cu amândoi, înseamnă în româneşte şi în maghiară versuri de Ady Endre. Va fi în jurul zilei de naştere deci în noiembrie”, a explicat Vilmos Tibor, directorul Filarmonicii de Stat din Oradea.

Nichita Stănescu a fost un poet, scriitor şi eseist român născut pe 31 martie 1933, la Ploieşti. Printre operele cele mai apreciate ale acestuia se numără volumule Sensul iubirii, O viziune a sentimentelor, 11 elegii sau Opere imperfecte.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Gabor Szilagyi