Nouă focare de hepatită A au fost depistate în ultimele șase luni în Bihor

Data publicării:
autobuz medical7

Nouă focare de heptatită A au fost depistate de medicii bihoreni în ultimele șase luni ale acestui an. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în mediul rural, unde aprovizionarea cu apă reprezintă o problemă. Cu toate acestea, hepatita A ar putea fi evitată prin câteva măsuri de igienă foarte simple.

"Trebuie să ne spălăm pe mâini, să respectăm regulile de igienă individuală şi atunci micşorăm riscul de îmbolnăvire, pentru că sunt situaţii în care există aprovizionare cu apă Potabilă, dar pot să apară îmbolnăviri din cauza neutilizării apei", susţine Zoia Bitea, directorul adjunct al DSP Bihor.

Hepatita A se transmite în mod direct, prin mâinile nespălate, dar și prin atingerea obiectelor sau consumul de apă contaminate.

În majoritatea satelor din Bihor, aprovizionarea cu apă potabilă și canalizarea există mai mult pe hârtie decât pe teren. Mai mult, controalele efectuate de Direcția de Sănătate Publică Bihor în judeţ arată cât de rudimentar este rezolvată problema apelor menajere.

Datele ultimului recensământ arată că peste 70 de mii de locuinţe din Bihor au toaleta în curte. Iar apa consumată în gospodării provine în marea majoritate a cazurilor din fântâna proprie.

"În proporţie de 80 la sută locuitorii comunei Lăzăreni se aprovizionează cu apă potabilă din fântânile proprii, iar un procent de 60-70 la sută au toaletele în spatele curţilor în grădini", spune Mircea Pintea, viceprimarul comunei.

Tot anul acesta, în Bihor au fost depistate opt focare de hepatita B şi şase de hepatita C, ultimele contactate în spitalele din Oradea.

reporter: Gabriel Bonaciu
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri