Sari la conținut

Noul primar din Sînmartin nu vrea unirea cu Oradea

Consilier local în ultimii 8 ani și director de hotel de peste un deceniu, social-democratul Cristian Laza a strâns cu 26 de voturi mai mult decât principalul său contracandidat, liberalul Ioan Popuș. Ca și colegii săi de partid, noul primar de Sînmartin este un adversar al unificării comunei cu Oradea.

"Am avut și noi peste 1000 de semnături împotriva unificării, semnături pe care le-am trimis către Avocatul Poporului. Nu cred că trebuie forțată, nu este acum momentul, cred că ne-ar aduce mai multe deservicii decât avantaje." 

În ciuda convingerilor sale, Cristian Laza recunoaște că a fost surprins când consilierii liberali au propus, înainte de alegeri, invalidarea referendumului de anul trecut: "A fost un praf în ochi, fiind în campanie, spunând și fostul primar că nu-și mai dorește această unire ca să nu-și aducă deservicii din punct de vedere electoral."

Decizia luată de Consiliul Local Sînmartin ar putea ajunge pe masa Prefecturii Bihor care va decide dacă are sau nu un temei legal. În schimb, Ilie Bolojan consideră că rezultatul unui referendum nu poate fi schimbat printr-o hotărâre de consiliu local.

"În Sînmartin populația s-a pronunțat, cetățenii de acolo au participat la un referendum. Referendumul a fost valid, jumătate plus unu dintre cei care s-au prezentat la vot au votat cu da. Deci, din punctul meu de vedere, cel puțin la Sînmartin, cetățenii s-au pronunțat vizavi de această chestiune", a declarat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

"- Mai vreți unificarea cu Oradea?
- Nu, nu.
- De ce?
- Ar fi și impozite mai mari și noi ne mulțumim cu comunitatea noastră."

Chiar dacă își va prelua mandatul abia peste câteva săptămâni, Cristian Laza și-a stabilit deja prioritățile. Noul primar vrea să atragă bani europeni pentru iluminatul public, canalizare și reabilitarea clădirilor din centrul celor șase sate ale comunei.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Gabor Szilagyi