O casă tradițională, mutată pe munte, lângă peștera Meziad

Data publicării:
casa taraneasca 220514

Gavril şi Daniel locuiesc în satul Meziad şi de câteva săptămâni lucrează ca voluntari la un proiect despre care nici ei n-au crezut că este posibil: mutarea unei întregi case din sat lângă peşterea Meziad.

"Era construită din lemn de stejar şi era făcută din chirpici, are vreo 130-140 de ani", spune Daniel Brădău, localnic din Meziad.

"Vrem să renovăm şi această casă şi să atragem cât mai mulţi şi pentru peşteră, să evidenţiem cu ce putem şi noi", explică Gavril Mihale, localnic din Meziad.

Mutarea casei din lemn n-a fost deloc uşoară, mai ales că platoul de lângă peşteră se află la o înălţime de 50 de metri faţă de nivelul drumului.

"Din sat s-a adus cu tractorul, după care avem aici o tiroliană pe care dăm turiştii şi ne-am folosit şi de ea să tracţionăm în sus, dar sunt bucăţi care au şi 400 de kilograme. Avem doar o potecă pe care merg oamenii. Atâta tot, drum de acces nu există", spune Tudor Rus, directorul tehnic al peşterii Meziad.

Voluntarii lucrează în fiecare zi câte zece ore ca să refacă vechea locuinţă. Aceasta va găzdui un centru turistic şi loc de popas pentru turiştii care vizitează una din cele mai spectaculoase peşteri din România.

Casa de la Meziad va fi deschisă turiştilor din luna iunie. Reprezentanţii Centrului pentru arii protejate şi dezvoltare durabilă Bihor şi-au propus să amenajeze o altă casă ţărănească din lemn şi la pesterea Farcu.

reporter: Edina Szomoru
operator: Darius Pop

editor web: ADrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri