Sari la conținut

O creatoare de modă din Bihor şi-a prezentat creaţiile la New York Fashion Week

Foto: arhiva personală Rozalia Bot

Rozalia Bot este una dintre puţinele creatoare de modă din România ale cărei rochii au ajuns pe podiumul New York Fashion Week. În luna februarie a acestui an, bihoreanca de 35 de ani a bifat prima ei prezenţă internaţională, după doi ani de evenimente în ţară.

"Am avut 18 ținute, o paletă coloristică destul de variată: parcă acolo unde este mai multă culoare este și mai multă viață", spune tânăra creatoare.

Creaţiile cu care Rozalia s-a prezentat la New York sunt din mătăsuri naturale, potrivite pentru formele pline de feminitate şi romantism ale rochiilor sale.  Un element aparte îl reprezintă broderiile cu motive româneşti şi maghiare, realizate chiar de mama ei.

"Prima dată desenez tiparul unde trebuie să intre modelul. Dacă îmi place, știu să pun culorile, să fixez culorile, ca și cum ar înflori", povesteşte Piroska Foghiş, mama Rozaliei.

Foto: arhiva personală Rozalia Bot

Rozalia a urmat cursurile facultăţii de design vestimentar din Oradea, după 13 ani de muncă în învăţământ. De doi ani se dedică doar pasiunii pe care o are din copilărie pentru frumos.

"Îmi explică designul ce trebuie să facem, cum să facem, cât de mari să fie nasturii, cum trebuie să aplicăm diferite broderii", spune Adriana Mureșan, croitoreasă.

Vestea că un creator de modă din Bihor a ajuns pe podiumul unui festival de modă din New York s-a răspândit repede printre orădence.

"Cu siguranță că aș purta o astfel de creație; sunt câteva rochii care mi-au atras atenția și cred că acestea sugerează eternul feminin prin noblețea lor."

"Sunt foarte mândră că o creatoare autohtonă prin dedicare și foarte multă muncă a ajuns la New York Fashion Week 2015."

Nu doar Rozalia Bot a reprezentat România în acest an la New York Fashion Week. Clujenii Dorin Negrău şi Adeline Cătinaş şi-au prezentat şi ei creaţiile, în timp ce Călin Morariu a asigurat design-ul pantofilor purtaţi de modelele creatorului bihorean. 

O galerie cu creaţiile Rozaliei Bot puteţi admira pe pagina de Facebook a Digi24 Oradea.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş