O familie din Borş face profit din vânzarea murăturilor

Data publicării:
muraturi smiley zambete

"Punem ochi din piper și după aia punem ardei, tăiem gurița."

Așa sunt realizate murăturile zâmbitoare pe care le prepară de ani buni o gospodină din comuna bihoreană Borș. Rețeta lui Tunde Cser este foarte simplă, pentru că nu există cantități fixe. Acestea pot varia și orice legumă poate fi înlocuită cu alta, în funcție de preferință. Singurul cu adevărat indispensabil este hreanul, care ține murăturile tari.

"Zeama ce se pune este făcută cu apă, sare, zaharină și oțet. Am pus zeama. Acum e gata borcanul. Am pus capacul și putem păstra până la primăvară."

Toate murăturile sunt preparate de Tunde Cser din legume cultivate în grădina familiei: "Maică-mea, părinții noștri, bunicii noștrii, toată lumea a făcut murături. Ingredientele de bază sunt hreanul, piperul, foile de dafin, mai pun și cimbru, mărar."


Pe măsură ce anii au trecut, murăturile familiei Cser au devenit tot mai cunoscute.

"Au fost oamenii mulțumiți, mi-au zis să le mai fac și atunci mi-a venit ideea să am mai multe feluri și am ajuns la 20 de feluri de murături. Așa au trecut 25 de ani cu acritul", povesteşte Tunde Cser.

În timp, totul s-a transformat într-o afacere profitabilă. Anul trecut familia Cser a vândut 80 tone de varză murată și cinci tone de castraveți, gogoșari, sfeclă și ardei murați.

"Anul trecut o firmă din Oradea, a etichetat murăturile și le-a exportat în Spania și în Italia. Ultima dată am avut o comandă 80 de borcane la Sinaia. La Timișoara avem o comandă pentru Crăciun 200 de borcane", a detaliat Attila Cser, manager afacere.

Un kilogram de castraveți murați costă 8 lei, un borcan de ardei sau gogoșari umpluți se vinde 10 lei, iar pentru ceapă murată cumpărătorii plătesc 15 lei. Cei care vor un borcan de murături hazlii achită 13 de lei.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri