O firmă din Ungaria cumpără legume de la ţăranii din nordul Bihorului

Data publicării:
castraveti 040714

Procesul de selectare este strict: castraveţii trebuie aleşi în funcţie de mărime şi doar cele mai mici ajung să fie muraţi. Printre cei care produc pentru export se numără şi familia Bányai din comuna Şimian. Pentru un kilogram de castraveţi oamenii primesc doi lei şi 30 de bani de la maghiari care cer marfă totată vara. Producătorii spun că în pieţele româneşti acest preţ este valabil doar o singură lună pe an.

Familia Bányai trăieşte doar din agricultură, iar contractul cu firma din Ungaria înseamnă o sursă sigură de venit. În fiecare sezon cultivă 10-15 tone de castraveţi la fel cum fac şi vecinii lor.

"Este o piaţă de desfacere sigură. Nu mă duc la piaţă să le dau cu 1 leu, 2 lei, sau chiar cu 3, dar nu stau, nu pierd timpul cu desfacerea", spune Lajos Zsisku, producător de legume.

În fiecare an firma din Ungaria cumpără marfă de la 150 de mici producători din Bihor, dar şi din judeţul Satu Mare. În acest fel, legumicultorii scapă de concurenţa produselor din import, dar şi de samsari.

Firma din Ungaria lucrează exclusiv cu micii producători. După încheierea sezonului la castraveţi, maghiarii cumpără de la sătenii din Valea Ierului şi ardei pentru boia dulce.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Róbert Rézműves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri