O fundaţie din Ungaria oferă 10.000 de forinți părinţilor care îşi înscriu copiii în clase cu predare în maghiară

Data publicării:
BETA forinti scoli

Membrii Uniunii Rákóczi, o asociaţie cu sediul la Budapesta, se află în această săptămână în Bihor, unde vor trece prin 50 de unităţi de învăţământ. În Oradea s-au oprit la şcoala Generală Juhász Gyula şi le-au dat câte 10 mii de forinţi părinţilor care şi-au înscris copiii în clase cu limba de predare maghiară.

"Un copil care învaţă în limba maghiară primeşte un pachet de cunoştinţe în plus, pentru că va învăţa să vorbească atât în română, cât şi în maghiară, şi va cunoaşte ambele culturi. Astfel, va putea deveni un fel de punte între cele două popoare", spune Csongor Csáky, secretarul Uniunii Rákóczi.

Ca să primească bursa, părinţii completează o cerere aflată la direcţiunile şcolilor. Formularele sunt distribuite prin intermediul Inspectoratului Şcolar, iar după ce sunt completate, sunt trimise prin poştă la Budapesta. Banii sunt daţi după întocmirea unui contract.

"În Bihor, aproximativ 1400 de copii beneficiază de acest sprijin", confirmă Hajnal Kéry, inspector şcolar general adjunct al IŞJ Bihor.

Banii provin din donaţii ale asociaţiilor, autorităţilor locale şi persoanelor fizice din ţara vecină.

Uniunea Rákóczi are ca scop declarat sprijinirea învăţământului maghiar din ţările învecinate Ungariei.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Darius Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri