O grupare formată din 8 traficanţi de etnobotanice, destructurată de DIICOT Oradea

Data publicării:
etnobotanice

Una dintre cele mai bine organizate reţele de trafic cu etnobotanice din Bihor a fost descoperită de procurorii DIICOT Oradea. Coordonaţi de un orădean condamnat pentru trafic de droguri, cei 8 membri ai grupării au reuşit ca într-un singur an să-şi adune peste 250 de clienţi şi să realizeze un profit de 100 de mii de lei. Printre consumatorii care au căzut în plasa traficanţilor s-a aflat chiar şi un copil de 13 ani.

Ancheta DIICOT Oradea în cazul reţelei de traficanţi a început anul trecut. Procurorii au folosit inclusiv investigatori sub acoperire ca să afle modul de acţiune al distribuitorilor de droguri.

"În perioada anilor 2015-2016 un număr de doi inculpaţi, soţ-soţie, au iniţiat un grup infracţional organizat având drept scop comercializarea de droguri de mare risc la un preţ de 70-100 de lei pe gram şi substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive - 20-30 de lei per plic", a declarat Mihaela Porime, purtătorul de cuvânt al DIICOT.

Prafurile şi materia vegetală folosite la prepararea etnobotanicelor erau aduse de membrii reţelei din Ungaria ori erau comandate de pe internet şi livrate la domiciliul capului grupării. Preparate şi porţionate în plicuri, acestea erau date distribuitorilor, care le vindeau consumatorilor.

"Oricine putea cumpăra de la mebrii reţelei sau de la interpuşi, direct în stradă, un plic substanţe etnobotanice. Procurorii spun că mare parte din clienţii acestei reţele erau elevi de liceu sau chiar de gimanziu", a aflat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Unul dintre cei care cumpărau etnobotanice pentru fumat sau pentru injectat ori fumat era elev în clasa a VII-a, au aflat anchetatorii. Sute de tineri, majoritatea din familii cu stare materială bună, au fost atraşi de traficanţi. 101 dintre ei au fost identificaţi de procurori.

Erau atraşi inclusiv prin mesaje postate pe reţelele sociale de membrii grupării, care făceau trimitere la traficul de droguri ori citau replici ale unor personaje din lumea interlopă. Prinşi în capcana drogurilor, consumatorii nu ţineau cont de efectele negative ale substanţelor.

"Poate să apară un comportament distructiv modificări de dispoziţie euforie sau tristeţe exagerată, labilitate emoţională, tulburări de percepţie, halucinaţii, delir şi tulburări vegetative", explică Simona Mija Nedela, psihiatru pediatru.

În cazul unui tânăr de 20 de ani, consumul de etnobotanice a fost fatal. Băiatul s-a sinucis într-un moment de sevraj chiar în spitalul unde se internase ca să scape de dependenţă. De altfel, medicii orădeni se confruntă lunar cu tineri care au probleme de sănătate din cauza consumului de etnobotanice.

"Aproximativ 10 cazuri lunar, în marea majoritate sunt persoane tinere şi cel mai frecvent consumă etnobotanice am avut luni când am trecut de 10 cazuri lunar cu tineri şi consum de etnobotanice", a dezvăluit dr. Alexandru Mateoc, medic specialist UPU SMURD Oradea.

Cei opt membri ai grupării de traficanţi au fost arestaţi şi trimişi apoi în judecată. Vor trebui să dea explicaţii pentru faptele lor, care le-au adus profituri uriaşe. Într-un singur an au vândut mii de plicuri, fiecare aducându-i numai vânzătorului direct un profit de 10 lei.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri