Sari la conținut

O livadă superintensivă. Un tânăr a plantat în Bihor peste 6.000 de pomi pe hectar

Aliniaţi perfect, tunşi uniform şi având aceeaşi înălţime. Aşa arată merii şi perii din livada atipică a lui Francesco Tommasi. A înfiinţat-o acum şase ani, pe două hectare, într-o localitate aflată la 20 de kilometri de Oradea. Ideea i-a venit în timpul vacanţelor petrecute în Italia, de unde provine tatăl său, şi unde horticultorii experimentaţi folosesc acest model.

"Livada superintensivă înseamnă densitate foarte mare la hectar de pomi, înseamnă o altă tehnologie, înseamnă agricultură la nivel foarte înalt, acurateţe în toate lucrările care se fac, stropirile să fie la timp", explică proprietarul.

În condițiile în care nicio livadă din România nu are mai mult de 3.200 de pomi pe un hectar, la Hidișelu de Sus sunt plantaţi peste 6.000 de meri şi peri pe aceeaşi suprafaţă. Distanţa dintre pomi este chiar şi de 10 ori mai mică faţă de cea dintr-o plantație normală.

Anca Deac, reporter Digi24 Oradea: "Faţă de o livadă clasică, în aceasta pomii sunt plantaţi la aproximativ 30 de centimetri unul faţă de celălalt pe un rând, ceea ce duce la o producţie mult mai mare şi la o calitate superioară a fructelor."

"80% din fructele din livadă sunt de calitate extra pentru vânzare, iar în sistemul clasic, calitatea extra ajunge undeva la 30%. Este tendinţa pomiculturii la nivel mondial, o densitate mult mai mare pentru fructe mult mai de calitate", detaliază Francesco Tommasi, proprietarul livezii superintensive.

Ca să-şi cumpere utilajele necesare şi să-şi modernizeze exploataţia, tânărul fermier a folosit şi bani europeni. Deocamdată, fructele recoltate din livada superintensivă sunt vândute direct din fermă. În viitor, speră să ajungă şi în marile magazine. Livada superintensivă poate da o producţie de până la 80 de tone la hectar.

Înainte de 1989 s-a încercat un experiment similar la piersic; cea mai mică distanță dintre pomi a fost atunci de 50 de centimetri.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa