O tânără din Oradea are nevoie de 60.000 de euro ca să urmeze un tratament revoluţionar împotriva cancerului

Data publicării:
BETA cancer

1 decembrie 2011. A fost ziua în care Ana-Maria a aflat, la doar 23 de ani, că o boală cumplită îi devorează corpul. În mai puțin de o săptămână se afla pe masa de operație, unde specialiștii i-au îndepărtat tumora cerebrală. A urmat cure de radioterapie și chimioterapie, însă după un an boala a recidivat.

"A recidivat în 2013 și în vară am fost operată din nou, în același loc și după aceea am făcut chimioterapie", îşi aminteşte Ana-Maria Crăciun de chinurile prin care a trecut.

"Cel mai greu moment a fost chimioterapia, și eu ca și Ana am fost chiriașii spitalului", recunoaşte Adrian Crăciun, soțul Anei-Maria.

Un tratament revoluţionar poate fi salvator

Fratele Anei a aflat întâmplător, de la un prieten, de existența unui tratament revoluţionar, bazat pe un vaccin creat de cercetătorul canadian Ralph Steinman. Acesta a fost recompensat pentru descoperirea sa cu premiul Nobel pentru Medicină în 2011.

"Încercăm să realizăm un vaccin care să folosească o altă parte a sistemului de apărare a organismului: celulele T. Aceste celule rezistă la SIDA, la malarie, la alte infecții și, de asemenea, pot rezista la cancer. În timpul cercetărilor noastre am descoperit că celulele dendritice pot învăța celule T cum să formuleze un răspuns la boală", explica atunci Ralph Steinman, cercetător la Rockefeller University.

"Aceste celule dendritice sunt un vehicul pentru anumite proteine, peptide, ce urmează să semnalizeze altor elemente celulare din sistemul imun un pericol. Unul din efectele cele mai importante de fapt e reprezentat de scăderea tumorii. Există trialuri care afirmă dispariţia tumorii", completează prof. dr. Eugen Carasevici, şeful Laboratorului de Imunologie şi Genetică din Iaşi.

Tratamentul este aplicat în mai multe clinici și centre de cercetare din lume, iar cel la care vrea să ajungă Ana Maria este în Germania.

60 de mii de euro e acum prețul vieții tinerei din Oradea...

...o sumă enormă pentru veniturile de 1300 de lei pe lună ale Anei și ale soțului ei.

"Nu este decontat de către statul român, nu este decontat nici măcar de către statul german", spune Rareș Zbucea, fratele Anei-Maria.

Ca să strângă banii pentru tratament, familia și prietenii Anei-Maria au creat o pagină de pe internet - pentruanamaria.ro - unde sunt oferite detalii despre cazul tinerei.

Doritorii pot face face donaţii pe siteul creat pentru Ana Maria ori să trimită 2 euro printr-un mesaj la numărul 8826. Aşa o pot ajuta pe tânără să-şi îndeplinească dorinţele:

"Să...mă fac bine și să am un copil în viitor, să lupt pentru șansa mea."

reporteri: Andrea Crișan, Zica Costin
operator: Tiberiu Catrișcău

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri