Obicei de gătit în Maramureş. Grupurile de gospodine conduse de socăciţe poate să ajungă şi la 20 de persoane

Data publicării:
socacite 161215

Maria Uglea e una dintre cele mai cunoscute socăciţe, adică bucătărese, din comună Rozavlea. Drag de tradiţie şi de gătit a prins de la mama ei, care la rândul ei îşi ajuta rudele de sărbători. 45 de ani au trecut de când a intrat pentru prima dată în bucătărie.

"Mama mai se ocupă de din astea lucruri, mai făcea la neamuri. Întâi nu ai plăcere da după ce te duci la una, două îţi intră în sânge şi apoi te-ai tot duce."

Maramureşeancă de 67 de ani e foarte căutată în prag de sărbători: "Cred că şi în 10 locuri, şi la porci, la prăjituri. Apoi am comenzi şi pe la Vişeu şi prin toate părţile fac."

"Ne avem bine şi ne ajutăm; ea fiind socăciţă are mai multă experienţă şi totodeauna e binevoitoare. Chiar acum mă pregătesc să le trimit pachet la copii că nu toţi vin acasă de sărbător işi care nu vin măcar să se bucure acolo de mâncăruri tradiţionale", spune Rozalia Tomşa.

Munca în bucătărie implică o mare responsabilitate, spun socăciţele. Gospodinele sunt mereu îndrumate de femeile cu experienţă în ale gătitului şi trebuie să fie atente când primesc o anumită sarcina. Asta pentru ca bucatele să iasă că la carte.

Mirosul îmbietor al preparatelor pregătite în casele maramureşene le atrage şi pe gospodinele mai tinere, dornice să dea o mâna de ajutor. Şi pentru că preparatele care urmează să fie aseazate pe masă de Crăciun să fie cât mai gustoase trebuie să se spună şi un strop de suflet.

Gătitul împreună e unul dintre cele mai frumoase obiceiuri din judeţul Maramureş şi se practică în special înainte de sărbători. Grupurile sunt formate din minimum cinci femei, însă poate să ajungă şi la 20.

Reporter: Diana Grad

Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri