Obiecte antice şi medievale, găsite pe şantierul unei străzi din Oradea

Data actualizării: Data publicării:
STILL_DESCOPERIRE_ARHEOLOGICA_210319

Urmele unor locuințe vechi de sute ori chiar mii de ani au fost descoperite în timpul lucrărilor de extindere făcute pe o stradă din Oradea. Arheologii spun că unele obiecte provin chiar din vremea dacilor, în timp ce altele au fost realizate în epoca medievală timpurie. În zonă au mai fost făcute, anii trecuți, descoperiri arheologice, dar cercetările sunt îngreunate de construirea unui cartier de case.

Descoperirea a fost făcută pe o stradă de lângă șoseaua de centură a Oradei, pe care se fac lucrări de extindere și asfaltare.

”În această zonă specialiştii au descoperit colţuri de locuinţe, dar şi două vetre. De asemenea au găsit o cute de piatră. Arheologii susţin că obiectele provin din două epoci diferite, dar extrem de îndepărtate”, a relatat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.

”Am găsit în principal ceramică şi chirpic care datează din două perioade istorice diferite. Mai precis din perioada antică, dacică şi din perioada medieval timpurie - cu aproximaţie secolele XI-XII. Ele ne ajută să scriem istoria veche a oraşului nostru şi să punem pe harta arheologică noi descoperiri”, susține Florin Sfrengeu, arheolog.

Zona în care au fost descoperite obiectele le-a mai oferit surprize arheologilor.

”Se ştie că acolo în zonă este un sit ce a mai fost cercetat şi în anii trecuţi, s-au mai făcut descoperiri de complexe arheologice, dar se pare că a fost distrus în mare parte de construirea cartierului de case”, spune arheologul.

Obiectele găsite acum vor fi prelucrate și fotografiate, după care vor ajunge în patrimoniul Muzeului Ţării Crişurilor. Specialiştii nu exclud noi descoperiri în zonă, mai ales că lucrările de pe stradă vor continua cu realizarea unei bretele rutiere spre blocuri ANL din zonă.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri