Sari la conținut

Oferta educațională a școlilor profesionale: în Bihor, în anul școlar 2015-2016 vor funcționa 45 de clase

Următorul an şcolar se anunță ofertant pentru tinerii din Bihor, care se gândesc să urmeze un colegiu tehnic sau o școală profesională. Ei au la dispoziție mai multe locuri, pentru că Inspectoratul Școlar Județean Bihor a propus o suplimentare de clase.

"În acest an școlar am realizat toate clasele de profesională, clasele de a IX-a, cu maxim de efectiv pe clase. Pot să spun că dacă mai aveam aprobate două clase, poate că încă mai realizam două clase în domeniul estetica și igiena corpului omenesc și mecanica auto", susţine Mariana Ruge, director în cadrul unui colegiu tehnic din Oradea.

"În momentul de față la nivelul județului Bihor avem 35 de clase de școală profesională. Pentru anul școlar 2015-2016 am fost mai îndrăzneți și ne-am propus 45 de clase", a declarat Nicolae Avram, inspectorul școlar general al IŞJ Bihor.

Unitățile de învățământ prezente la târgul de meserii pun la dispoziție cursuri în domenii precum turism și alimentație, economic, electronică automatizări sau estetică, dar și altele.

"Aș vrea să mă duc undeva la IT. Îmi place să lucrez la calculator."

"Mi-ar plăcea designer vestimentar."

Cei care sunt înscriși în învățământul profesional primesc și o bursă lunară de 200 de lei. Pe lângă această sumă, tinerii care fac practică la firmele partenere din parcul industrial din Oradea beneficiază de bani în plus.

"Trebuie să se înscrie la unul dintre colegiile partenere iar pe urmă trebuie să opteze pentru practică pentru una dintre aceste companii. Nu trebuie să facă altceva decât să meargă la școală și la practică cu seriozitate", spune Delia Ungur, managerul parcului industrial din Oradea.

Completarea cererilor de înscriere în învățământul profesional de trei ani, pentru anul școlar 2015-2016, va avea loc în perioada 8-12 iunie.

Reporter: Diana Grad
Operator: Cristian Rusu