Olimpiada instrumentelor, la Oradea. Peste 120 de elevi din Transilvania s-au întrecut la faza regională a concursului

Data publicării:
muzica

Un copil care studiază un instrument muzical trebuie să aibă auzul fin, sensibilitate, tenacitate și dorința de a învăţa. Este și cazul lui Rareș Șiclovan, din Cluj, care studiază de trei ani vioara. Ştie că într-o zi va fi aplaudat de mii de spectatori. "îmi doresc să fiu undeva și să cânt singur pe o scenă mare, cu mulți oameni."

La rândul ei, mama lui Rareș își dorește pentru fiul său "să își găsească locul la o orchestră din străinătate". Şi asta pentru că peste hotare remunerația este mult mai mare, iar artiștii sunt la loc de cinste. Profesorii sunt de părere că instrumentiştii români pot ajunge acolo. Pentru asta e nevoie de multă muncă şi de implicarea financiară a părinţilor.

"Părinții trebuie să investească să zicem 1000-2000 de euro, cam acesta ar fi prețul pentru un instrument bun", explică Liuța Câmpeanu, profesoară de vioară la Liceul de Arte din Cluj Napoca.

Pe lângă bani, e nevoie și de mult exercițiu. Aşa cum face şi Roxana Vlateraș, care a ales să studieze pianul. Repetă zilnic câte două ore, iar părinții au făcut eforturi ca să-i cumpere un pian.

"Simt multă bucurie în mine atunci când cânt la pian. La concursuri am emoții, dar când ajung să cânt îmi trec emoțiile", spune eleva.

Să ajungă cât mai sus își doresc toți cei peste 120 de elevi de la școlile de arte din Transilvania, care s-au întâlnit la Oradea la faza regională a Olimpiadei de Interpretare Instrumentală. 26 dintre ei au primit biletele pentru faza națională a concursului.

reporter: Claudiu Mihuț
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri