Sari la conținut

"Omul de fier", stabilit la Oradea

La triatlonul Xman de la Oradea s-au înscris peste 400 de participanți. Doar 6% dintre ei sunt sportivi legitimați.

"E un triatlon de anduranță, pe distanța lungă - distanța unui iron man. Sunt participanţi din mai multe țări, majoritatea din România, Ungaria, dar sunt concurenți din Slovacia, Austria, Italia, Spania", a explicat Istvan Szokolszki, organizator.

Practicanţii spun că acest acest sport câştigă teren în România, unde tinde să devină o mișcare de masă.

"Am descoperit triatlonul și mi-a plăcut: este mult mai competitiv decât tot ce înseamnă alt sport din care e compus: înot, bicicletă sau alergare", spune Bogdan Stroe. Îl completează Florian Stroe: "Concursul acesta este în primul rând cu tine însuți, nu cu ceilalți."

Chiar daca triatlonul solicită participanții prin lungimea probelor, nu doar cei tineri îl practică. "Am 55 de ani și probabil sunt cel mai bătrân iron man din România. Triatlonul e viața mea; nu neapărat îmi place competiția, cât îmi place antrenamentul, e cel ce mă ține într-o formă sportivă zi de zi", spune Daniel Ionescu.

Ioana Molnar. triatlonistă: "În acest moment sunt cam un sfert din toți participanții fete. M-aș bucura din ce în ce mai mult să văd tot mai multe de la an la an. Și am văzut că în România în ultimii 3 ani crește numărul de fete."

A patra provocare pentru participanți a fost anul acesta temperatura extrem de ridicată. Inclusiv cea a apei a fost de 25 de grade, ceea ce nu a permis înotătorilor să folosească costumele de izopren.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța