Sari la conținut

Operaţie în premieră în Oradea. Medicii au prelevat un rinichi care mai fusese transplantat

Șase medici din Oradea și Cluj-Napoca au luat parte la operația de prelevare, care a durat mai bine de trei ore. A fost o intervenţie deosebită, pentru că rinichiul pacientului fusese donat tânărului chiar de tatăl său în luna aprilie a acestui an. Însă, luni tânărul a intrat în moarte cerebrală din cauza unui accident vascular cerebral hemoragic.

"Este o operație mai specială, este vorba despre un pacient transplantat renal în clinica noastră care acum se află în moarte cerebrală și familia și-a dat consimțământul pentru donare", explică dr. Florin Elec, medic specialist urolog.

Medicii spun că operaţia reprezintă o premieră pentru România: "Este prima dată când se încearcă și se realizează un retransplant, rinichiul transplantat va fi retransplantat mai departe altui pacient", susţine chirurgul Sorin Ianceu.

"În aceste momente, medicii prelevează ficatul și un rinichi de la un bărbat de doar 36 de ani aflat în moarte cerebrală. Din păcate, cordul nu va mai fi prelevat din cauză că starea pacientului la care acesta ar fi trebuit să fie transplantat nu mai permite acest lucru", a transmis Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

Ficatul prelevat a ajuns la Institutul de Transplant Hepatic Fundeni, în timp ce rinichiul a fost transportat la Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj- Napoca. În cele două centre, specialiștii vor efectua teste de compatibilitate pentru a găsi persoanele potrivite cărora să le fie transplantate organele.

Reporter: Anca Deac
Operator: Tiberiu Catrișcău
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă