Sari la conținut

Operaţie în premieră la Oradea

Operaţia a avut loc marţi după-amiază la Spitalul Judeţean din Oradea. Aparatele sunt montate celor care au probleme cu inima, astfel încât ritmul cardiac să fie normal.

"Este un moment deosebit în evoluţia clinicii de cardiologie şi a Spitalului Judeţean de Urgenţă Oradea, pe care îl aşteptăm de foarte mult timp. Sunt extrem de fericit că am instalat primul stimulator cardiac permanent", spune dr. Mircea Popescu, şeful secţiei de cardiologie a Spitalului Judeţean din Oradea.

Medicii veniţi din Florida vor preda săptămâna aceasta mai multe cursuri doctorilor din Oradea.

"Pregătirea teoretică se adresează unui număr mare de medici cardiologi, cu cursuri adecvate tematicii respective", a precizat dr. Virgil Popa, medic cardiolog la Spitalul Judeţean din Oradea.

"Am avut experienţe asemănătoare în alte ţări; facem acest lucru de 10 ani. Putem pleca o săptămână pe an să lucrăm cu prietenii noştri cardiologi, şi să montăm stimulatoare cardiace. Ei văd cum procedăm, îi supraveghem, apoi ajung să opereze singuri", susţine dr. Tabeth Alsheik, medic cardiolog la Spitalul Baptist din Pensacola, Florida.

"Acum am făcut cu doctorul din America, implantarea unui pacemaker, operaţie care nu s-a făcut niciodată în Oradea. A fost o experienţă importantă pentru mine, fiindcă am fost şi înăuntru cu el în sală", s-a bucurat dr. Somauroo Umar, medic rezident.

Medicii din Florida au adus cu ei zece stimulatoare cardiace permanente care vor fi montate pacienţilor din Bihor iar cei care vor mai avea nevoie de astfel aparate vor trebui să le plătească ori să le obţină prin programul naţional.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Gabor Szilagyi

Pe aceeași temă