Operaţii amânate din cauza lipsei de sânge, în Bihor

Data publicării:
sange

Iuliu Serendi are 57 de ani şi avut ghinionul să-şi fractureze piciorul. Trebuie să fie operat, dar intervenţia nu poate avea loc deocamdată, pentru că lipseşte sângele de care bărbatul are nevoie.

"E neplăcut să aştepţi după sânge, sperăm să se remedieze", spune Iuliu Serendi.

Nu este singurul bolnav a cărui operaţie este întârziată din cauza lipsei sângelui. Situaţia este provocată de epuizarea stocului de sânge din grupe rare de la Centrul de Transfuzii din Oradea.

"Ne confruntăm cu o situaţie aparte: nu avem sânge din grupa Zero Negativ, nu avem grupa B. Suntem puşi în situaţia în care pentru prima dată în an suntem nevoiţi să apelăm la un alt centru de transfuzii ca să ne poată susţine patologia", explică doctorul Ligia Burtă, directorul Centrului de Transfuzii Oradea.

"O operaţie complicată poate necesita între 1 şi 4 litri de sânge şi e nevoie de 6-8 donatori pentru sângele respectiv", spune medicul Marcel Negrău, şeful secţiei de Terapie Intensivă din Spitalul Judeţean Bihor.

La centrul orădean de transfuzii vin zilnic în jur 50 de donatori, dar medicii spun că sângele recoltat nu este suficient să acopere nevoile spitalelor.

"Facem apel la populaţie să vină să înţeleagă că sunt necesare aceste donări de sânge pentru a menţine în viaţă pacienţii în stare critică", spune doctorul Ligia Burtă. Specialiştii spun că 15% din populaţie are o grupă rară de sânge.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri