Ora de educație financiară. 750 de tineri din Bihor învață cum să facă mici economii

Data publicării:
elevi educatie financiara

Fie că vorbim de mâncare sau haine, majoritatea tinerilor recunosc că ajung să cheltuie destul de mult într-o lună.

"Sunt banii părinților, așa că încerc să am cât mai mare grijă de ei. Pe ce dau banii? Pe mâncare, în primul rând, cât mai multă mâncare, pe haine, pe diferite chestii de care am nevoie la școală."

"Aproximativ 200 de lei cheltuiesc pe lună: pe shaorma, pe haine, nu știu... tot felul."

Astăzi tinerii au aflat ce poți să faci cu doar 5 sau 10 lei puși deoparte în fiecare săptămână.

"Ne-au dat niște exemple de viață foarte bune. Ne-au arătat că din banii economisiţi de noi chiar și acei 5 lei amărâți pe care îi puteam investi în altceva să îi punem într-un loc sigur și pe mai târziu să ne folosească pentru o excursie."

"Studiile arată un nivel de educație financiară scăzut în țara noastră. Astfel, avem la nivel de Uniune Europeană un nivel de educație financiară sub medie. Am considerat necesar un proiect pe educație financiară, ajutând elevii, tineri de liceu, să își formeze o gândire chibzuită, fapt ce îi va ajuta atât în viața lor profesională, cât și personală", explică Vlad Mocanu, coordonator în cadrul proiectului Be Smart .

"Din ceea ce am discutat cu elevii, au fost extrem de încântați, cu atât mai mult cu cât în cadrul programelor școlare astfel de oportunități de a discuta mai pe larg despre venituri, despre cheltuieli, despre cum să ne organizăm finanțele, sunt mai reduse, din păcate", susţine Nicoleta Stoița, consilier educativ la Liceul Pedagogic din Beiuș.

De folos le-a fost și un minighid pe care au putut să îl ia acasă, dar și concursurile organizate în cadrul workshop-urilor.

"Ne-a învățat cum să economism prin exerciții, prin jocuri și am învățat să lucrăm împreună ca și un grup ca și o familie."

"Am tipărit un mini ghid de educație financiară pe care fiecare participant îl va primi gratuit. În acest mini ghid se află informaţii de economisire; am intervievat 8 persoane din acest domeniu și am dat o listă de 30 de sfaturi de economisire foarte simple și foarte practice", spune Flavius Herlaș, coordonator în cadrul proiectului Be Smart.

Lecția de educație financiară este predată în aceste zile în 10 licee din Bihor. Cele 30 de workshopuri fac parte din cadrul proiectului Be Smart, finanțat de Fundația Comunitară Oradea prin programul Bursa Talentelor.

Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri