Oradea, campioană la prelevări. Medicii centrului au convins 140 de familii să doneze organele rudei în moarte cerebrală

Data publicării:
prelevari

Prima prelevare din centrul orădean a avut loc în urmă cu 8 ani. Numărul de donatori a crescut constant, iar acum la spitalul judeţean din Oradea se fac, în medie, 20 de prelevări de organe în fiecare an.

"Transplantul este cea mai modernă metodă terapeutică de a prelungi viaţa celor aflaţi în suferinţă. Ceea ce pot să spun după 8 ani de experienţă şi peste 400 de interviuri cu familia este că, în momentul în care rudele înţeleg moartea cerebrală echivalentă cu moartea, răspunsul DA pentru donarea de organe este mai uşor de obţinut", dezvăluie dr. Carmen Pantiş, coordonatorul centrului de prelevare din Oradea.

Cei 18 medici şi asistente din echipa centrului de prelevare din Oradea fac o muncă de echipă, pentru a identifica un eventual donator. Odată declarată moartea cerebrală şi după ce rudele îşi dau acordul pentru prelevare urmează adevărata luptă.

"24 din 24 de ore trebuie un cadru medical să fie obligatoriu lângă potenţialul donator, pentru a-l supraveghea şi a-l menţine la limitele normale de funcţionare a organelor", explică Viviana Hodoşan, asistent medical principal ATI.

3-6, aşa vorbesc medicii şi asistentele echipei de transplant despre donatori, care sunt identificaţi nu după nume, ci după salonul şi patul în care se află. Unul dintre ei, un bărbat de 51 de ani intrat în moarte cerebrală ar putea fi următorul donator.

Petru Cotrău, asistent medical ATI: "Hemoragia mare intracerebrală, pacientul prezintă hipotermie, tulburări electrolitice, prabuşirea tensiunii arteriale. Toate acestea ne pot duce spre ideea unui diagnostic de moarte cerebrală."

Dr. Florian Sabău, medic primar ATI: "Suferinţa unei familii, dacă reuşeşte să treacă peste suferinţa pe care o dă pierderea celui drag, poate să salveze viaţa unui alt paicent sau a mai multor pacienţi."

În centrul de transplant din Oradea sunt prelevaţi rinichii, ficatul, pancreasul, corneea, pielea, tendoanele şi inima donatorului. Toate ajung în centrele de transplant din ţară, iar transportul este asigurat prin protocolul centrului cu compania TAROM sau cu ambulanţe.

"Foarte multe operaţii de prelevare de organe se fac în cursul nopţii. Cu prima cursă matinală se transportă ficatul în Bucureşti. Desigur că sperăm ca în 2016 să avem un număr mai mare de donatori de cord şi transplant de cord pentru Tîrgu Mureş", susţine dr. Carmen Pantiş.

Peste 140 de prelevări au avut loc la Oradea din 2008 până astăzi, cele mai multe din ţară după Bucureşti. Cel mai recent caz este al unei fetiţe de numai trei ani, din Republica Moldova, ale cărei organe au ajuns la trei copii de aceeaşi vârstă. În total, peste 400 de vieţi au fost astfel salvate sau îmbunătăţite în urma operaţiilor de prelevare de la Oradea.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri