Oradea Civică | Acuze de subordonare politică la adresa unor instituţii

Data actualizării: Data publicării:
oradea civica

Acuze de subordonare politică au fost aduse de Asociaţia Oradea Civică mai multor instituţii de învăţământ şi sănătate din Bihor. Deşi iniţial au fost de acord, acestea ar fi refuzat să participe la acţiuni civice, susţin reprezentanţii asociaţiei. În acelaşi timp, aceştia din urmă au anunţat că susţin iniţiativa USR, "Fără penali în funcţiile publice".

Conducerea asociaţiei Oradea Civică a precizat că mai multe instituţii publice au refuzat să le fie partenere la acţiuni civice după ce li s-a interzis participarea prin comenzi politice. Ar fi vorba de instituţii din învăţământ şi sănătate din Bihor care iniţial ar fi fost de acord să se implice.

"Acolo ei au venit cu ideea: uite, participăm şi noi la ale voastre, participaţi şi voi la ale noastre. Apoi nu au mai răspuns la telefon, deci oricum o chestie destul de urâtă", a declarat Vasile Dumitriu, de la asociaţia "Oradea Civică".

"Dacă instituţii publice din ţara asta care trebuie să apere în primul rând interesul cetăţeanului refuză să-şi asocieze numele cu organizaţia noastră, dar sunt mai mult decât bucuroase să primească ordine de la infractori care se află în funcţii de conducere numiţi politic sau aleşi în România, e foarte grav", susţine Sebastian Duma, preşedintele asociaţiei "Oradea Civică".

Oradea Civică a anunţat că s-a alăturat iniţiativei lansate de USR "Fără penali în funcţiile publice". Ca să poată începe procedura de modificare a Constituţiei, trebuie strânse până în luna septembrie minimum 500 de mii de semnături din cel puţin 21 de judeţe.

"Un target asumat de către Oradea Civică de cinci mii de semnături, ceea ce înseamnă că este de muncă. Foarte multă lume vine proactiv către această iniţiativă şi pur şi simplu completează liste din proprie iniţiativă şi le aduce gata completate", spune Marius Şovarschi, membru simpatizant "Oradea Civică".

"Pentru a fi siguri că iniţiativa noastră nu va fi întoarsă din drum, noi vrem să strângem cu câteva zeci de mii de semnături, cel puţin, în plus", a anunţat Sebastian Duma.

Totodată, Oradea Civică va participa între 13 şi 15 aprilie, la Sibiu, la o întâlnire cu alte aproximativ 30 de organizaţii din ţară unite sub proiectul comun "Contract România", pentru a stabili calendarul următoarelor acţiuni.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri