Sari la conținut
News Alert

ORADEA. Directorul societăţii locale de transport va fi coordonatorul transportului din Abu Dhabi

De la conducerea societății de transport în comun din Oradea, la șefia transportului public din Abu Dhabi. După opt ani ca director al OTL, Istvan Csuzi se va muta în capitala Emiratelor Arabe. Managerul orădean este recomandat de realizările bifate cât timp s-a ocupat de sistemul local de transport: staţii cu afişaj electronic pentru durata de aşteptare, plata electronică sau prin SMS a biletelor și timpi de aşteptare reduşi la minim. La acestea se adaugă o premieră națională: primul proiect de după 1989 de construire a unei noi linii de tramvai.

În urmă cu opt ani, Istvan Csuzi era numit ca manager al societăţii de transport local din Oradea. Patru ani mai târziu devenea vicepreședinte al Organizației Mondiale a Transportatorilor Publici. Se mândrește cu măsurile luate pentru modernizarea sistemului de transport local din oraș.

"Am început cu introducerea uniformei, după care am îmbunătățit sistemul de mentenanță, a fost introdusă comanda prin poziționare GPS. Am introdus (...) și e-ticketingul; avem un sistem performant de transport public care circula la minut aproape."

În mandatele lui Istvan Csuzi a fost construit un laborator de mecatronică unic în Europa de est, care a costat 4 milioane de euro din fonduri europene. Alături de echipa OTL s-a ocupat de proiectul modernizării tramvaielor Tatra și de cel al construirii primei linii noi de tramvai din România, de după 1989.

"Orice s-ar spune. cu bune şi cu rele, a fost în mod cert un progres în serviciile publice de transport asigurate de municipiul Oradea", consideră Ilie Bolojan, primarul Oradei.

Orădenii au apreciat schimbările din sistemul local de transport în comun.

"Este o îmbunătăţire faţă de cum era acum 6 ani de exemplu."

"E mai avantajos acum decât în trecut."

În acest an, Istvan Csuzi a primit oferta de a deveni directorul general al transporturilor din Abu Dhabi: "Am primit o ofertă pe care nu ştiu dacă un om normal poate să o refuze."

Orădeanul va răspunde de crearea în ritm alert a unor rețele complexe de transport public.

"Abu Dhabi este un oraș care se dezvoltă în viteză. Rețelele de autobuze se vor dezvolta și mai mult în următorii ani. Sunt planuri să achiziționăm o flotă nouă, mai mult de 300 de autobuze. Va fi o mare revoluție în transportul public și se va întâmpla în următorii 5 ani. Domnul Csuzi va fi persoana potrivită ca să preia comanda și să facă față acestor provocări", consideră Jose Costa, directorul general al transporturilor din Abu Dhabi.

Doar pentru rețeaua de tramvai ce va fi construită în Abu Dhabi, autoritaățile de acolo vor investi 1,5 miliarde de euro. Adică de aproape 8 ori suma atrasă de Oradea din fonduri europene, în 8 ani, pentru toate proiectele derulate.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş